5 anys després, el joc de trilers continua a l’Hospital

Demà, divendres, dia 31 de març, al límit de termini, alguns consellers i conselleres formularan uns comptes que manifesten un joc de estratègia, a conveniència, per tal de justificar una gestió pèssima de les empreses del Grup Salut.

Tornàvem a estar davant d’un gest de “bonisme” quan la Presidència del Grup Salut, ens va convidar a una reunió prèvia el passat dilluns 20 de març per tal de fer una anàlisi dels comptes. La conclusió d’aquella reunió va ser imprevisió, respostes a preguntes concretes amb condicionals “es podria”, “es faria”, “es pagaria”…Tota una estratègia imprecisa per intentar convèncer els consellers i conselleres que tot estava controlat.

Sense cap mena d’aclariment concret a preguntes i reflexions en relació a la mala gestió de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus (HUSJR) que ara ja es fa palesa a les dues altres empreses, GECOHSA i CMQ; vam acabar aquella reunió ratificant que el canvi de barret que moltes de les conselleres fan servir quan canvien de consell d’administració no justifica la perversa gestió estructural -que, encara ara, es pretén negar- i que va instaurar el Senyor Prat, amb la connivència dels partits de govern en aquell moment -PSC, ERC i ICV- i posteriorment de CiU.

D’exemples n’hi hauria per escriure un llibre però farem relat de la quotidianitat d’aquests últims mesos i dies.

Les conselleres de la CUP portem mesos i mesos demanant informació referent a les relacions contractuals entre les diferents empreses del Grup Salut, les comparatives de llistes d’espera entre servei públic i privat, entre d’altres. A hores d’ara, a un dia de formular els comptes encara ens manca una gran part de la informació. A més, portem criticant la gestió administrativa d’aquests consells quan no es respecta el temps d’antelació de rebuda de documentació per tal que les conselleres puguem valorar i contrastar la informació; moltes vegades, ens ha arribat poques hores abans de començar un consell d’administració.

Podem dir que els conceptes econòmics com “comptabilitat”, “balanç”, “reserves” s’utilitzen a conveniència com fa cinc anys; quan es feia i desfeia només per afavorir a uns pocs i que ara tenen unes conseqüències de dèficit endèmic impossible de revertir i que ha repercutit a unes grans retallades en les retribucions econòmiques, amb menys o més mesura, de totes les treballadores de les tres empreses del Grup Salut. Al Centre MQ, les treballadores no podran percebre les seves DPOs com a conseqüència d’una mala previsió de despeses del trasllat a un nou edifici. Les treballadores de l’Hospital de Móra, només podran cobrar el 40% de les DPOs perquè els comptes no es tancaran amb equilibri pressupostari, i per acabar, les treballadores de l’HUSJR a més de no percebre les DPOs restants, seran víctimes de congelacions de salari, i fins i tot, de retallades de personal. Tot plegat un escenari molt poc esperançador; no només per les condicions laborals de les treballadores, sinó també, per les pacients d’aquests centres hospitalaris que no podran rebre l’atenció que es mereixen per falta de recursos.

A més, la disconformitat que les conselleres de la CUP manifestem amb l’organització interna dels consells d’administració es fa evident amb la sorpresa de la convocatòria d’uns ordres del dia contradictoris. El consells d’administració de les diferents empreses estaven convocats de la següent manera: el dia 27 de març, consell d’administració de l’HUSJR i el dia 28 de març, GECOHSA i Centre MQ. La nostra estranyesa es va fer palesa a l’hora de llegir l’ordre del dia del dia 27: com podia ser que haguéssim d’aprovar uns comptes consolidats -aquells que engloben totes les empreses del Grup Salut: fundacions,laboratori,etc.- sense haver aprovat els comptes de les empreses que aporten els pressupostos més grans, GECOHSA I CMQ a part de l’HUSJR?

Tornem a estar al davant d’un llegat de gestió perversa d’INNOVA, és igual on es trobi la boleta; sigui sota del pot que sigui, la boleta sempre serà dels mateixos perquè forma part del “joc de trilers” al qual ens volen fer jugar, sigui de la manera que sigui.

Les conselleres de la CUP no hi hem volgut jugar mai perquè no ens pertoca fer-nos responsables d’aquesta situació anòmala que ve des de fa temps. Per tant, i per enèsima vegada, no signarem la formulació dels comptes de cap empresa municipal a les quals hi som presents.

Fa temps que ens trobem soles davant d’aquest surrealisme que culminarà, altre cop, aquest divendres amb solucions estrambòtiques per resoldre aquest dèficit astronòmic que no es revertirà mai. Altra vegada, l’objectiu de les propostes que es posaran damunt la taula serà el de tornar a escanyar l’estructura econòmica de l’Ajuntament de Reus per tornar a dir des d’una veu de “reusenquisme carrincló” que l’Hospital és de Reus i es passarà per alt les conseqüències reals de la magnitud de la tragèdia: la corrupció no ha podrit aquesta estructura, sinó que és la mateixa estructura la que està totalment podrida.

 

Marta Llorens, regidora de la CUP de Reus i consellera de les empreses del Grup Salut

30 de març de 2017