La Candidatura d’Unitat Popular denuncia que les externalitzacions sistemàtiques de serveis municipals són font d’opacitat i que només beneficien a les grans empreses que obtenen beneficis a partir de la precarització del servei i de les condicions laborals dels treballadors. 

Aquesta matinada s’ha produït un incident greu a les instal·lacions de FCC a la ciutat de Reus que s’ha iniciat amb la crema d’un dels camions de la recollida de residus, a prop de l’estació de gas. Això ha provocat un incendi en cadena que ha acabat amb la crema total de sis vehicles. Concretament, s’han cremat dos vehicles de neteja de contenidors (els dos que hi ha assignats a la ciutat de Reus), un camió de la recollida del porta a porta al centre de la ciutat i altres camions de la recollida de residus.

Segons els cupaires, alguns treballadors de l’empresa ja s’havien queixat fa més de tres anys de l’arribada de dos camions en molt mal estat, vinguts d’un altre municipi del Camp i que els van assignar sense donar explicacions als servei de la neteja de Reus. Si es confirma aquest extrem, els membres de la CUP es pregunten fins a quin punt l’Ajuntament en tenia coneixement i per tant quin control real té sobre el seu propi servei pel qual paga la partida més important del pressupost municipal “que acaba beneficiant en aquest cas a una de les empreses extractores de l’IBEX35 espanyol”.

La formació també demana explicacions sobre la legalitat d’aquestes pràctiques, si s’acaben confirmant, ja que “els contractes i els plecs legals determinen la maquinària que correspon a cada municipi i no és lícit que les empreses pivotin la maquinària al marge del contracte segons els interessos de les pròpies empreses i en funció del desgast d’aquesta”.

Segons han pogut saber membres de la Candidatura d’Unitat Popular, part de la plantilla de camioners de FCC no volien portar aquests dos vehicles arribats de fora a causa del seu mal estat i la manca de seguretat que reportava en la plantilla, fet que, segons fonts coneixedores del cas, hauria comportat que l’empresa utilitzés personal interí per al servei que prestaven aquests dos vehicles. Avui concretament, després de ser utilitzat en un servei de nit i de ser estacionat, s’ha incendiat quan estava aturat a l’estació de gas i immediatament s’ha escapat l’incendi ràpidament a causa del gas concentrat, afectant tot allò que es trobava al seu voltant.

Es cupaires manifesten que “afortunadament no ha passat cap desgràcia personal, però és més que evident que s’ha generat un perill real per a les persones treballadores del torn de nit”. 

Tot plegat es produeix en el moment en què l’Ajuntament ha reservat una partida de 116.000€ per tal de fer els estudis per realitzar una nova licitació del contracte de la neteja, que fonts de la CUP recorden que serà un contracte que beneficiarà de nou a una gran empresa del sector. La CUP va engegar fa un any una campanya amb el lema “el servei de la neteja a Reus, negoci o servei públic?”, en què s’incidia en el fet que, si Reus ha sigut capaç de crear empreses municipals solvents i amb un servei públic reconegut com Aigües de Reus o Serveis Funeraris de Reus, per què no ha de ser capaç de fer el que la municipalització del servei de la neteja que estan realitzant en d’altres ciutats d’Europa”.

Des de la Candidatura manifesten que esperen que en cap cas aquest incendi i la reposició de vehicles i estació de gas tingui cap repercussió econòmica sobre els reusencs.