El grup de treball en defensa de la sanitat pública de Reus i la CUP han denunciat aquest dimarts un nou cas de retard en una intervenció quirúrgica en el marc de la campanya “No marxis sense hora, hi tens dret!” que la formació va engegar ja l’any 2013.

Aquesta campanya, segons la formació, pretén apoderar les persones usuàries i reclamar una atenció  dins del servei públic de màxima qualitat així com denunciar aquelles pràctiques que consideren irregulars,sobretot, “quan posen en risc la salut de les persones”, ha explicat Mariona Quadrada.

El cas exposat avui és el de la Fina Fernández, una persona que no pot treballar i que no es pot valdre per si mateixa perquè resta a l’espera d’una intervenció des del 2015, fet que condiciona totalment la seva salut física i psíquica. Fernández s’havia operat l’agost del mateix 2015 però, posteriorment, va caure i la pròtesis del braç que li havien col·locat se li va desplaçar durant el període en què feia rehabilitació. En aquell moment, l’Hospital de Reus li va comunicar que l’1 d’octubre de 2015 seria intervinguda de nou. La data per la intervenció, però, es va anar dilatant i, després de moltes reclamacions, li van dir que l’operarien el  març del 2017. A última hora, però, una urgència va passar per davant de la intervenció de la Fina i encara no s’ha pogut operar. La pacient viu ara en unes condicions precàries a causa de no poder treballar i assegura que “no pot més i que el fet de no ser intervinguda li condiciona tota la vida”.

Marta Llorens assegura que la denúncia d’avui “no és un cas aïllat” i afirma que respon a un model de sanitat pública “encobert”. “Manifesrtem de nou que el fet de fer conviure el model públic, privat i les mútues dins la sanitat pública provoca greuges com aquest que denunciem avui vers les persones que no tenen capacitat adquisitiva per pagar-se la sanitat. Si la Fina hagués anat per la sanitat privada avui segurament podria fer una vida normal i no estar relegada a una vida precària amb dolors crònics i angoixa constants”, ha afirmat la regidora.

Les entitats denunciants han animat totes les persones usuàries a reclamar els seus drets davant la sanitat per ser ateses en un temps adequat, tal com es recull als drets de les usuàries publicats al Departament de Salut. “D’aquesta manera contribuirem a la transparència del sistema sanitari públic i a millorar-ne el seu funcionament”.

La CUP lamenta que el “futur” consorci entre la Generalitat i l’Ajuntament de Reus per salvar l’Hospital, malgrat encara no tinguin explicacions concretes,  “mantindrà el model públic-privat que es denuncia i que deriva a situacions injustes com la denunciada”. “Això seguirà passant mentre tinguem la instrucció 5/2015 que avala l’activitat privada als centres sanitaris públuics.”, ha reiterat Llorens.