La CUP celebra que la Generalitat assumeixi la gestió de l’Hospital Sant Joan de Reus

L’anunci de la gestió del servei sanitari per part de la Generalitat deixa en paper mullat el Pacte de Salut de la Ciutat i dóna la raó a la formació

Els temps ens ha donat la raó a la Candidatura d’Unitat Popular. Sempre hem defensat que el servei sanitari públic s’ha d’oferir des de l’ICS (Institut Català de la Salut), empresa 100% pública. El futur que ahir va anunciar el director del CatSalut, Adrià Comella, per l’Hospital Sant Joan de Reus (HUSJR) s’hi acosta molt, en el fet que la Generalitat el gestionarà al 100%.

Marta Llorens, portaveu de la CUP de Reus, explica que “el director del CatSalut ha reconegut que els ajuntaments no s’han de dedicar a gestionar hospitals ja que no poden afrontar desequilibris pressupostaris i mantenir una bona assistència sanitària. A més, Comella assegura que no només s’ha de fer aquest canvi a Reus sinó a tot Catalunya.”.

Malgrat tot, Marta Llorens ha criticat que no es planteja un canvi de model sanitari que encara manté una convivència publico-privada al servei sanitari: “ha estat aquest model el que ens ha portat a aquesta situació catastròfica d’un dèficits inassumibles, durant aquests últims anys i una triple llista desesperant”. Llorens ha recordat que aquest model, amb l’alcalde socialista Lluis Miquel Pérez i el tripartit amb ERC i ICV, va portar a Reus un dels casos més rellevants de corrupció en la sanitat catalana, el cas INNOVA, que encara ara està pendent de resoldre’s d’acord amb diferents processos judicials.

El model actual provinent de finals dels anys 80 no ha estat criticat per cap dels partits polítics que han governat la Generalitat ni tampoc els grups municipals actuals de govern –PdeCAT, ERC i Ara Reus- ni de l’oposició –PSC, PP i C’s- presents en el consistori reusenc tal com va quedar palès en el Ple Extraordinari que es va realitzar per tal de parlar del model sanitari a Reus. A més, segons Llorens, “se’ns va acusar i ha acusat de trencar un consens de ciutat que avui ha evidenciat el gran fracàs de la gestió sanitària a Reus.”

A més, Marta Llorens, ha etzibat que no s’han complert els acords del “gran Pacte de Ciutat per la Salut ni tampoc del Protocol d’Intencions del Consorci i, per tant, s’ha enganyat per enèssima vegada la ciutadania reusenca”. A més, la portaveu de la CUP ha explicat que el director del CatSalut també ha reconegut en la reunió del Consell d’Administració d’avui al matí que ja feia temps que la creació d’un Consorci era difícilment practicable a nivell de pressupostos, intervenció, viabilitat econòmica i patrimonial i d’endeutament i malgrat aquesta reflexió s’ha mantingut fins avui aquest posicionament.

Des de la CUP, encara es posa en dubte la bona gestió que es farà fins a finals del 2019, quan es crearà l’Empresa Pública del CatSalut. Marta Llorens ha fet referència a com s’adaptarà el conglomerat d’empreses relacionades amb l’HUSJR com per exemple el Centre Mèdic Quirúrgic – CMQ, una empresa que segons Llorens “manté la perversitat del model sanitari publico-privat català a Reus”. La portaveu ha manifestat que “des del CatSalut se’ns ha donat entendre que l’activitat concertada que ara ofereix el CMQ no es mantindrà i que la gestió d’aquesta empresa no entra en els seus càlculs i que per tant, el futur de l’empresa és incert”.

Des de la CUP de Reus sempre s’ha criticat el manteniment d’una empresa pública amb activitat privada i, a més, quan ara a l’actualitat ja és deficitària, s’ha endeutat per crear un nou edifici sense saber-ne la seva viabilitat i que posa en dubte el manteniment de la presència de la totalitat de les seves treballadores.

Reus, 4 de desembre de 2018