La CUP presentarà dues mocions al Ple d’aquest divendres a la Diputació de Tarragona. La primera de les mocions, que compte també amb la signatura d’ERC, recull la sol·licitud del col·lectiu Tercera Joventut per la República, per tal de penjar un llaç groc a la façana de la Diputació. La segona de les mocions, arran de l’impuls de la Taula del Francolí i del Gaià, pretén ampliar aquesta estratègia de conservació i promoció dels rius i les riberes a d’altres rius, com el Siurana o el Sénia, que pateixen importants dèficits en el seu cabal. La CUP, en aquest Ple, també votarà en contra de l’aprovació del traçat de la carretera entre Almoster i La Selva, com ja va anunciar ahir en roda de premsa.

Com cada mes, la CUP ha registrat dues mocions al Ple de la Diputació de Tarragona, després que la Presidència establís unilateralment aquest límit de propostes per grup. Precisament, l’aspectre de les arbitrarietats de la Presidència, tornen a planar sobre el Grup Polític de la CUP, després que CiU insinués en Junta de Portaveus, que una de les dues mocions presentades (penjar un llaç groc a la Diputació) podria ser vetada de l’ordre del dia del Ple, com ja ha succeït al llarg d’aquests tres anys en diferents ocasions.

El diputat provincial Edgar Fernández, recorda que tres diputacions (Lleida, Girona i Barcelona) i el Consell General dels Pirineus Orientals (Perpinyà) tenen penjada a la façana de la seva seu una pancarta exigint la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Una moció que ja va ser rebutjada per CiU en un anterior Ple de la Diputació. I, és per això, i per la petició del col·lectiu Tercera Joventut per la República, que encara no ha rebut resposta per part de la Diputació, que es presentarà de nou una moció per instar a la Diputació a donar suport a les preses polítiques i exiliades.

Segons Fernández, l’actitud de CiU a la Diputació de Tarragona és una anomalia “i demostra que en determinats municipis i comarques encara hi ha destacats polítics que pretenen condemnar-nos a l’autonomisme per seguir vivint de l’oasi català”. És per això, que Fernández creu que CiU –o almenys el gran gruix de diputats i diputades que en els seus municipis s’han mostrat solidàries amb les preses i les exiliades- té una nova oportunitat per canviar d’actitud en relació al procés republicà a la Diputació. I, per tant, “no contempla que la Presidència pugui censurar de nou aquest debat”.

Per altra banda, la CUP també presenta una moció per tal de crear aliances amb el territori per conservar i potenciar els rius, les riberes i els seus municipis. Ho fa, a partir de la iniciativa de la Diputació d’impulsar la Taula del Gaià i del Francolí. Fernández considera que “tot i que aquestes dues taules se van crear fa forces mesos i ni tenen una partida pressupostària per impulsar-les, és imprescindible que es creí un espai institucional –on també hi hagi representació de la societat civil- que vetlli per la conservació i promoció dels rius”. La CUP creu que cal prioritzar rius, com ara el Siurana o el Sénia, ja que “el seu cabal ecològic no està respectat i no hi ha cap òrgan públic que vetlli en exclusiu per la seva conservació, una qüestió essencial, si volem que els rius i els seus pobles recuperin la vida”.

Per últim, la CUP votarà en contra de l’aprovació del traçat de la carretera entre Almoster i La Selva del Camp, tal i com ja va anunciar ahir en roda de premsa.