La CUP portarà al ple la creació de la taula de negociació sobre la gestió i ús de l’aigua del Pantà de Riudecanyes i Siurana

La CUP proposa mesures d’aplicació urgent per revertir la segregració als centres educatius de Reus

 

La CUP portarà al plenari de Reus el debat sobre la gestió i ús de l’aigua provinent del Pantà de Riudecanyes i Siurana i la seva comunitat de regants per tal d’”abordar mesures concretes que evitin l’augment de tarifes de l’aigua a Reus”. La Candidatura insisteix que cal crear una taula de negociació amb els diversos actors involucrats per establir un pla de gestió dels recursos hídrics sostenible que garanteixi el desenvolupament social i econòmic del Priorat, el Baix Camp i el Tarragonès.

En la proposta de la Candidatura, també es demana que l’Agència Catalana de l’Aigua compleixi amb la normativa legal vigent i estableixi de forma urgent i prioritària els cabals mínims dels riu. Així mateix, el regidor insta a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes a revisar i controlar l’ús, i també la compravenda, dels drets d’aigua de la pròpia Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes a fi i efecte de garantir el compliment de la normativa i l’ús real per a l’agricultura i la pagesia.

Els cupaires també volen que s’impulsi un grup de treball municipal amb tècnics i representants de tots els grups municipals per avaluar l’impacte tècnic i econòmic sobre una possible renuncia als drets d’aigua provinents de la Comunitat de Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes. I, d’altra banda, per iniciar un estudi a fons sobre les possibilitats de promoure un canvi i millora del model de la gestió municipal referent a l’ús de l’aigua, sobretot analitzant la situació actual i els possibles escenaris de futur on no es preveu poder garantir el model existent fins ara, evitant prologar més aquesta situació totalment insostenible.

 

En matèria educativa, l’estudi “L’escolaritat a Reus: avaluació de la política educativa municipal per a l’equitat” confirma allò que la CUP sospitava des d’inicis del mandat: a Reus hi ha segregació escolar. Davant d’aquest escenari “preocupant”, la CUP demana “actuar immediatament per revertir la situació amb mesures pràctiques des de municipi”.

Segons Marta Llorens, el primer pas que cal fer és “publicar les dades objectives de l’estudi de forma transparent, assumir tot allò que indiquen i revertir-ho”. La formació demana que s’inicïn una sèrie de xerrades informatives sobre l’estudi a tots els centres escolars de Reus aprofitant el mes de juliol per a la revisió de l’any en curs i la preparació del vinent. La CUP, d’altra banda, proposa crear l’Observatori Municipal de la Segragació Escolar en el marc del Consell Escolar Municipal i dins de la Comissió de Seguiment d’aquest estudi.

Marta Llorens considera imprescindible treballar, conjuntament amb Serveis Socials, una reformulació del pla de beques d’accessibilitat al menjador, activitats extraescolars, casals d’estiu, etc;  per recuperar l’execució del Pla Estratègic de Subvencions, Beques i Ajuts que “la Candidatura d’Unitat Popular va exigir en el marc de negocació dels pressupostos 2016 i que encara no s’ha realitzat”.