Avui fa tot just una setmana que es va realitzar la primera trobada del nou Consell Municipal de Salut Pública creat recentment. La seva creació es va aprovar el juny de l’any passat i dins del marc del Pacte de Salut de Ciutat.

En un primer moment, la Candidatura d’Unitat Popular es va mostrar contrària a participar d’aquest consell ja que s’incloia dins d’aquest Pacte, que per la CUP és el gran «pacte del silenci» en la sanitat catalana i que, per tant, no hi podria donar suport. Si bé és cert, que dins d’aquest Pacte hi havia la creació d’un consell municipal i que la CUP es mantindria contrària a participar-hi, també es va valorar, en assemblea, que s’havia de prioritzar la participació ciutadana. Finalment, doncs, malgrat votar en contra de la creació d’aquest consell, la CUP va accedir a formar-nes part.

Malauradament, no ens va sorprendre gens tot allò que la Candidatura d’Unitat Popular vaticinava:  de la presència d’unes 25 persones a la primera trobada del consell, la majoria eren representants de proveïdors de serveis en l’àmbit sanitari públic -però també privat-, de diferents col·legis professionals de la salut i de diferents grups municipals i només 3 provenien de la ciutadania popular.

Recordarem les diferents premisses que la regidora de Salut, el dia que va presentar el reglament d’aquest consell en el ple del juny passat. Per tal que fos aprovada la seva creació va defensar que el consell havia de girar a l’entorn del concepte «salut a totes les polítiques», havia de crear sistemes de mecanismes de participació amb influència ciutadana, que fos de proximitat, que impregnés la ciutadania de corresponsabilitat en els termes de salut pública i amb un objectiu a curt termini; la creació del Pla Local de Salut Pública.

Dimarts passat, la sensació que va tenir la representant de la CUP va ser d’una gran contradicció. Li va semblar assistir a una mena de taula d’experts amb un discurs totalment allunyat de la ciutadania.

Si aquesta ha de ser la dinàmica no anem bé, senyora Llauradó.

La Candidatura d’Unitat Popular ja va manifestar que es començava la casa per la teulada. Com podíem crear un nou consell municipal si encara no tenim un nou Reglament de Participació Ciutadana? Com podíem crear un nou consell municipal si tenim unes experiències poc esperançadores del funcionament dels consells municipals existents? Doncs ja hem arribat al cap del carrer, allò que es va presenciar l’altre dia és la traducció a la realitat d’aquestes dues preguntes que tot just ara hem repetit: Com podem demanar participació ciutadana si no la promovem? Com podem parlar de salut pública a totes les polítiques si no participem d’espais de confluència?

És una llàstima que la gran i exhaustiva explicació que vam tenir l’oportunitat d’escoltar per part del tècnic de Salut Pública no l’haguessin pogut sentir l’Associació d’Amics de la Gent Gran, diferents representants d’associacions culturals de Reus, representants d’associació de dones, representants d’Ampes dels diferents centres de Reus, representants d’entitats i associacions esportives, representants d’entitats de protecció del mediambient, representants de diferents associacions de persones amb diversitat funcional, representants d’entitats juvenils, persones a títol individual, representants de cadascun dels consells muncipals existents a la ciutat i moltes més.

Moltes vegades la urgència ens fa perdre la importància i, per tant, en aquest cas la urgència de tenir el Pla Local de Salut Pública ens ha fet perdre l’horitzó del que ha de ser realment un consell municipal de salut on realment, totes les persones poden i han de dir la seva si realment parlem de salut com a concepte de manteniment qualitatiu i cura integral de l’esperança de vida.

La Candidatura d’Unitat Popular ja va fer palesa la seva inquietut que avui exposa en aquest article  a l’acabar el consell. Esperem que la Regidoria de Salut se’n fassi ressò i que a la propera trobada del consell es gaudeixi d’una gran representació popular i no només un grup d’experts.

 

Marta Llorens, regidora de la CUP de Reus

13 de febrer de 2017