La CUP insta la Diputació a abandonar el Patronat Muntanya de Montserrat i destinar els 70.000 euros als parcs naturals del territori

La CUP presentarà una moció al Ple de divendres de la Diputació per tal que aquesta institució es desvinculi del Patronat Muntanya de Montserrat, ens responsable de la gestió del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat al qual destina 70.000€, i reparteixi aquests diners entre els quatre parcs naturals de les comarques del Camp i Terres de l’Ebre, on actualment només hi aporta 30.000€.

Els pressupostos de la Diputació de Tarragona de 2016, aprovats amb l’únic vot negatiu de la CUP, van incloure una partida de 70.000€ destinada a finançar el Patronat de la Muntanya de Montserrat, un ens format per diferents institucions que gestiona el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

Aquesta xifra, contrasta clarament, amb els 30.000€ que la Diputació de Tarragona destina, en el pressupost de 2016, als quatre parcs naturals que sí que es troben dins del territori competència de l’ens: el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural dels Ports, el Parc Natural del Montsant i el Paratge Natural de Poblet.

Aquest fet és especialment greu, tenint en compte que com denunciava públicament aquesta setmana la CUP del Priorat: “el Parc Natural de Montsant és el parc natural que disposa de menys recursos humans del conjunt de la xarxa de Parcs de la Generalitat de Catalunya i la situació laboral de l’equip de gestió és tan precària que no permet consolidar un equip de gestió estable”.

A més, destacaven que el “Consell d’Alcaldes del Consell Comarcal del Priorat, el passat 3 de desembres va aprovar una moció de suport a la tasca que desenvolupa el Parc Natural de Montsant i a treballar per consolidar la seva figura”, en tant en quant constitueix un dels elements centrals en el desenvolupament econòmic de la comarca.

I, també, tenint en compte la dada aportada per la CUP de les Terres de l’Ebre, segons la qual “des del 2011 al 2014, les retallades als Parcs Naturals han estat entre el 49% i el 60% del pressupost que tenien. Com a conseqüència d’aquestes retallades les brigades de manteniment estan pràcticament desmantellades, la majoria dels tècnics dels parcs acomiadats, punts d’informació tancats la major part de l’any i una reducció dràstica de l’educació ambiental”.

El diputat provincial de la CUP, David Vidal, considera que “no s’entén que la Diputació de Tarragona destini 70.000€ a la gestió d’un Parc Natural que es troba fora dels límits del seu territori, motiu pel qual demanarem que la institució es retiri d’aquest ens, i que aquesta quantitat econòmica es destini a fer front a les greus mancances que presenta la gestió dels parcs naturals de les nostres comarques”.
Segons Vidal, contradiccions com aquestes “demostren que a la Diputació de Tarragona no hi ha un criteri definit sobre la gestió dels diners públics ni cap tipus de model de desenvolupament pel territori com venim denunciant des de que vam entrar-hi”.