Què pensa la CUP de les primeres trobades per modificar els reglaments de participació?

La CUP ha participat aquest dimarts a les dues primeres trobades per modificar el ROM i el Reglament de Partcipació, dues de les demandes reiterades de la formació de l’esquerra independentista des de la seva entrada al consistori.

Què s’hi ha fet i què n’extreu la CUP?

En la primera “Convocatòria de la Comissió Encarregada d’Estudiar la Modificació i Aprovació d’un Nou Reglament Orgànic Municipal (ROM)”, el regidor i membre del govern municipal Joaquim Enrech va donar per fet que cal remodelar el ROM perquè l’actual és obsolet pel que fa al funcionament actual del Consistori. La CUP ho celebra però també recorda que és gràcies a la insistència de la Candidatura que s’estan iniciant els tràmits de remodelació.

A la reunió, es va entregar un document de treball als regidors i regidores com a guia per a l’anàlisi sobre el ROM i les posteriors modificacions. Un document que es basa en:

  • La naturalesa jurídica del ROM.
  • Què és i quin és el marc legal que el regula.
  • Possible estructura del nou ROM.

Al marge del document, també es va fixar una metodologia de treball:

  1. La secretaria va assumir fer un anàlisi exhaustiu de l’antic ROM a partir del qual crearà un document de transició cap al nou ROM on s’hi senyalaran aquells apartats susceptibles de ser modificats. El termini màxim per entregar el document de transició és el 30 de gener del 2016.
  2.  A partir d’aquí, els Grups Municipals podran fer esmenes i propostes al document.

 

D’altra banda, el mateix dimarts l’alcalde ha presidit la comissió d’estudi per modificar el Reglament de Participació.

A la comissió, el govern municipal va presentar una proposta per aquest modificació. Aquesta es basa en:

  1. Elaborar un document com a primer esborrany que els grups municipals esmenaran.
  2. Iniciar un procés participatiu segon la Llei 10/2014 de 26 de setembre.

En tot cas, el govern municipal va donar a entendre que es relega el Reglament de Participació a l’Ordenança de Civisme, en el sentit que primer s’aposta per resoldre l’Ordenança en qüestió.

D’altra banda, la CUP lamenta que no s’acceptessin fer propostes i que la reunió es limités a constituir la comissió. No obstant això, la Candidatura agraeix i resta a l’espera que el govern enviï la documentació sobre participació elaborada per Fernando Pindal.

A finals de novembre es preveu convocar de nou la comissió, en la qual lla CUP pretén treballar enèrgicament per garantir mecanismes participatius vinculants.