#reCUPeremReus

Per què volem governar Reus?

L’assemblea de la CUP de Reus planteja un procés a mig termini per aconseguir un canvi de govern a la ciutat davant el desastre actual. I, ho fa, en base a tres compromisos de mínims que han de servir perquè els reusencs i les reusenques ReCUPerem Reus!

Aquesta aposta passa perquè el govern municipal faci una planificació de les polítiques a desenvolupar, que des del govern tripartit de 2011-2015 que no s’ha fet.
Passa per recuperar la gestió dels serveis públics externalitzats, per tal d’estalviar diners, garantir unes condicions laborals dignes als treballadors i treballadores i prestar un millor servei a la ciutadania.
I, passa, per acabar amb el Model INNOVA (per molt que ara hagi canviat el nom) i es racionalitzi la gestió dels serveis públics que presta, segons els interessos i les necessitats dels reusencs i les reusenques.

Objectius de #reCUPeremReus

Per què creiem que és necessari que governem Reus?

En les darreres eleccions municipals de maig de 2015, els resultats electorals no van permetre conformar un govern en majoria al Consistori. La coalició Convergència i Unió va constituir un govern en minoria amb Esquerra Republicana de Catalunya. Posteriorment, el pacte es va ampliar a la formació Ara Reus. Tanmateix, aquest continua en minoria.

La CUP vam quedar segona força amb sis regidors. En aquell moment vam impulsar el procés de negociació i participatiu amb agents polítics i socials, “Capgirem Reus”. L’objectiu d’aquest era constituir un govern alternatiu a la ciutat que permetés, a partir d’un decàleg de mínims, capgirar el govern municipal aprofundint amb la seva transparència, participació, en polítiques socials, en la racionalització d’INNOVA... Tanmateix, cap dels partits polítics amb representació va acceptar aquest decàleg de mínims, el que ens impedia poder implementar un procés de transformació de l’Ajuntament que justifiqués la nostra participació al govern.

En aquests darrers dos anys de govern en minoria de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya i Ara Reus, la situació de l’Ajuntament i la ciutat ha empitjorat greument. No sols el govern ha continuat aplicant una política de pedaços i improvisació constant, sinó que no ha estat capaç de donar un nou impuls a la ciutat després de l’herència rebuda al 2011 per part del Partit Socialista de Catalunya, Iniciativa els Verds i la pròpia Esquerra Republicana de Catalunya.

En el debat de pressupostos de 2016, davant la previsible subrogació d’aquests, el que hagués provocat –segons la legislació espanyola- que la Junta de Govern pugués aprovar els pressupostos en solitari i minoria a partir de llavors, la CUP vam decidir facilitar l’aprovació d’aquests pressupostos pactant amb Convergència i Unió (la resta de partits del govern no va participar en aquest procés) un seguit de mesures que enteníem que podien ajudar a resoldre les dificultats econòmiques de l’Ajuntament i un baló d’oxigen per a les classes populars de la ciutat.

Entre aquestes propostes hi havia l’estudi d’internalització de la brossa (que ha demostrat amb un estudi independent que suposaria un estalvi net d’1,3 milions d’euros); la targeta de resident per acabar amb les dificultats d’aparcament de molts veïns i veïnes del nucli urbà; la decisió col•lectiva de les inversions de l’Ajuntament, mitjançant els pressupostos participatius, perquè entre tots i totes decidíssim aquelles prioritats per a la ciutat; la reducció de l’endeutament per esquivar les imposicions de l’Estat espanyol que obliguen a retallar les polítiques públiques; la realització d’un estudi per millorar la zonificació escolar i evitar els “ghettos”; i un llarg etcètera.

Al cap d’un any, el govern de la ciutat havia incomplert tots i cadascun d’aquests compromisos o els havia dilatat en el temps. Davant d’aquest fet, la CUP va rebutjar aprovar els pressupostos de 2017 i donar per tancada qualsevol tipus de col•laboració amb el govern. Davant d’aquest fet i l’oposició de la resta de partits polítics de l’oposició, el govern no va poder aprovar els pressupostos de 2017 i l’alcalde va plantejar una qüestió de confiança per poder tirar endavant aquests pressupostos sense tenir la majoria al plenari.

La CUP, fent un exercici d’autocrítica i sent conscients de l’empitjorament progressiu de l’Ajuntament i les seves conseqüències a la ciutat: “bancarrota” de l’Hospital Sant Joan de Reus; desmantellament de les estructures públiques de promoció de les polítiques culturals i la seva mercantilització; negació de la possibilitat d’internalitzar el procés de la brossa suposant un sobrecost per a la ciutadania i el propi Ajuntament; el manteniment dels mètodes de funcionament de les empreses municipals segons el “mètode INNOVA”... va plantejar dos anys després, la possibilitat de tornar a presentar un govern alternatiu al de CiU (ara PDECAT), ERC i Ara Reus.

En aquesta ocasió, i tenint en compte la conjuntura, el decàleg del “Capgirem Reus” com a compromís de mínims va ser apartat. No perquè considerem que aquest document ja no sigui vàlid. Sinó, perquè l’objectiu d’aquest nou intent de canviar el govern ja no és iniciar un procés de transformació de l’Ajuntament i la ciutat, sinó evitar que les polítiques improvisades i de “tapar forats” de l’actual govern no hipotequin encara més la ciutat.

Tanmateix, aquest nou intent tampoc ha estat reeixit. La CUP ens quedem un cop més soles, igual com ha passat amb el “Pacte de Salut” que no ha durat ni un mes; amb el compromís de no cobrar sous astronòmics pel fet de ser regidores de govern; d’apostar per la municipalització dels serveis públics municipals perquè no siguin el negoci d’unes empreses externes a costa de tots i totes les contribuents...

Però, la situació de l’Ajuntament i de la ciutat, no ens permeten abandonar tant fàcilment aquest canvi de polítiques imprescindibles a la ciutat. És per això, que de nou, l’assemblea de la CUP de Reus planteja un procés a mig termini per fer possible aquesta alternativa a la ciutat. I, ho fa, en base a tres compromisos de mínims que han de servir perquè els reusencs i les reusenques ReCUPerem Reus!

Aquesta aposta passa perquè el govern municipal faci una planificació de les polítiques a desenvolupar, que des del govern tripartit de 2011-2015 que no s’ha fet. Passa per recuperar la gestió dels serveis públics externalitzats, per tal d’estalviar diners, garantir unes condicions laborals dignes als treballadors i treballadores i prestar un millor servei a la ciutadania. I, passa, per acabar amb el Model INNOVA (per molt que ara hagi canviat el nom) i es racionalitzi la gestió dels serveis públics que presta, segons els interessos i les necessitats dels reusencs i les reusenques.

QUINS SÓN ELS NOSTRES OBJECTIUS BÀSICS?

1.- Decidim entre totes cap on va Reus
2.- Governem-nos
3.- Fem fora la màfia

  • Objectiu 1.

    Read More!
  • Objectiu 2.

    Read More!
  • Objectiu 3.

    Read More!