El cap de la guàrdia urbana de Reus i Carles Pellicer, l’estranya parella

No és cap novetat que la CUP de Reus fem una crítica explícita sobre la deriva del cos de la Guàrdia Urbana de la ciutat.

Els motius que ens porten a fer aquesta valoració negativa són diversos i es remunten al primer mandat de la Candidatura a l’ajuntament amb el regidor David Vidal al capdavant. L’opacitat reiterada del cos per esbrinar qüestions laborals importants i el funcionament intern del cos, el fet que no ens hagin acreditat que el seu cap, Ricard Pagès, tingui la titulació d’inspector per comandar els agents, el model de seguretat que defensen i legitimen, les actituds i el tracte degradant ofert i denunciat per diferents ciutadans i ciutadanes, les denúncies anònimes dins el cos sobre condicions laborals, entre d’altres, són temes que han portat a la CUP a fer crítiques públiques reiterades i qüestionar el modus operandi poc transparent i execessivament jeràrquic del cos policial que dirigeix el senyor Pagès i que ha de vetllar per la seguretat de tots i totes les reusenques.

Darrerament, hem tornat a parlar de la Guàrdia Urbana perquè s’ha pres, unilateralment, la llicència de parar ciutadans i ciutadanes pel carrer per comprovar si porten esprais grocs als seus bolsos, motxilles o bandoleres. El cos es dedica a parar la gent arbitràriament per la seva estètica i et demana d’on vens, on vas i que els enseyis la teva bossa al mig del carrer per evitar, entenem, noves pintades de llaços grocs als carrers de la ciutat. Una mesura de coacció intolerable i discriminatòria i, més, si tenim en compte que se’t considera sospitós o sospitosa per la teva roba. També afegim que ens han arribat moltes queixes per mal tracte verbal rebut per part de diversos agents a l’hora de demanar fer aquests registres sense cap ordre escrita que els justifiqui.

El que més ens sorprèn, però, és que l’ordre de buscar esprais grocs als bolsos de la gent no és una ordre que vingui d’alcaldia, sinó que l’has formulat el cap del cos policial sense que l’alcalde n’estés informat previament. La Guàrdia Urbana actua com vol, hem d’entendre? Quin control exerceix el govern actual sobre el cos? Ens sembla temerari que a sobre de l’opacitat del cos ara s’hi afegeixi el descontrol per part d’alcaldia. Què justifica una relació tan sospitosa, hermètica i envoltada de dubtes i d’irregularitats entre el govern municipal i la Guàrdia Urbana?

 

Candidatura d’Unitat Popular de Reus,

24 de gener de 2018