“No respondré al jutjat, respondré allà on toca: al carrer i al ple municipal” Mariona Quadrada, citada a declarar per una denúncia de C’s

Aquest matí, la nostra companya Mariona Quadrada està citada a declarar, per segona vegada, als jutjats de Reus per un suposat delicte d’odi amb una denúncia de Ciudadanos. La primera cita va ser el dilluns 29 d’octubre, però havíem de celebrar una roda de premsa per presentar la nostra proposta d’ordenances municipals.

Avui tampoc assistirà a la cita. A partir d’aquí, volem expressar les següents consideracions:

– La denúncia de Ciudadanos respon a la vaga general del 3 d’octubre del 2017. Aquell dia, milers de persones vam sortir als carrers de Reus per denunciar la brutalitat policial dels cossos de l’Estat contra el referèndum de l’1-O. Òbviament, la Mariona n’era una d’entre tantes. Tres regidors de Ciutadans (el partit que va aplaudir la violència de la policia i demanava condecorar els agents implicats com a herois nacionals) van creuar la manifestació a l’alçada del Raval de Jesús per provocar una reacció.

– Els delictes d’odi, amb els de rebel·lió, sedició,desobediència… han esdevingut un calaix de sastre per castigar la discrepància política amb els aparells de l’Estat i el nacionalisme espanyol. Només a les comarques del Camp un centenar de persones estan investigades per les manifestacions pacífiques de la tardor de 2017.

– La companya Mariona no accepta ni dóna legitimitat a un procés judicial d’aquestes característiques, per la seva pròpia coherència i integritat ètica. Amb aquesta denúncia, Ciudadanos vol portar la confrontació política al terreny personal: la Mariona no respondrà a aquest joc pervers. Respondrà allà on toca fer-ho, al carrer i al plenari municipal. Per cert, el partit ultra taronja estava al darrere de la macrodenúncia “d’incitació a l’odi” per les protestes ciutadanes davant de l’Hotel Gaudí de Reus, on s’allotjaven agents de la Policia Nacional l’octubre passat, per la qual la Mariona també va ser detinguda (juntament amb la Marta Llorens i l’Oriol Ciurana).

– L’actual denúncia per la qual la Mariona està avui citada a declarar va ser arxivada en el seu moment, però la Fiscalia ha decidit reobrir el cas per raons que desconeixem. Una mostra més del frontisme d’un sistema judicial espanyol que tampoc mereix cap legitimitat ni adhesió.

Amb tot, la Mariona seguirà a disposició dels veïns i veïnes de Reus per les qüestions que realment els preocupen.

Reus, 31 d’octubre de 2018