Conseller Comín: Que lleig començar un nou projecte mentint a la ciutadania

El conseller Comín va visitar dijous l’Hospital de Móra d’Ebre per anunciar que, un cop acabi la concessió a GECOHSA (empresa 100% propietat de l’Ajuntament de Reus), passarà a ser gestionat per una nova empresa pública de la Generalitat anomenada Salut Terres de l’Ebre. Una notícia que després de les declaracions dels darrers mesos tampoc ha agafat a ningú per sorpresa.

De fet, tant és així, que les tres representants de la CUP al Consell d’Administració de GECOHSA, fa mesos que estem instant a la presidència i al propi Consell a debatre sobre quin paper havia de jugar l’empresa davant la fi de la concessió i el previsible futur sobre la gestió de l’Hospital.

Després d’insistir-hi durant uns quants mesos, finalment, al mes de juny la presidenta va incloure aquest punt a l’ordre del dia. La sorpresa: no hi havia cap proposta per part de la presidència ni dels membres del Consell d’Administració que estan al govern de Reus. La CUP vam ser els únics que vam plantejar la necessitat de no presentar-se al concurs i instar al CATSalut a assumir la gestió directa d’aquest Hospital, per tal de resoldre una anomalia històrica -que l’Ajuntament d’una ciutat gestioni l’hospital d’un altre municipi que es troba a desenes de quilòmetres-.

També vam posar l’accent en el fet que aquesta gestió garantís la subrogació i manteniment de tots i totes les treballadores (tant de les directes, com de les indirectes i de les empreses instrumentals), així com que una gestió directa hauria d’evitar tenir una doble llista d’espera a les persones usuàries en funció de si són clients d’una mútua, o no.

Tampoc va ser una proposta sorprenent per part de la CUP. Portem anys defensant-la i l’hem portat al Ple i també la vam exposar els mesos de juliol i agost passats als mitjans de comunicació, intercanviant punts de vista amb l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol. I, malauradament, tampoc va ser una resposta sorprenent, la de la presidència i l’equip de govern: el silenci més absolut, només interromput per les paraules de la presidenta per dir: “passem de punt”.

Un altre tema que hem tardat mesos a aconseguir al Consell d’Administració, ha estat el contracte de concessió de l’ICS a GECOHSA per la gestió de l’Hospital de Móra d’Ebre. I, pel que va dir ahir el conseller Comín, sembla que no se l’ha llegit.

Comín va dir que no volia entrar en qualificar la gestió de l’Hospital per GECOHSA, però sí que va responsabilitzar a l’empresa de la manca d’inversió en equipaments i infrastructura i va criticar l’operació de moure 4 milions d’euros per eixugar el deute de l’Hospital de Reus. Una preocupació que també compartim les usuàries, les treballadores i la pròpia CUP, com hem fet constar en reiterades ocasions al Consell d’Administració.

Tanmateix, el que no pot fer el conseller Comín és culpar a GECOHSA d’aquest greuge cap a l’Hospital de Móra, quan el CATSalut que ell presideix té exactament el mateix grau de responsabilitat sobre aquesta qüestió que la presidenta de GECOHSA.

Pel que fa a les obres i inversions, segons el contracte signat el 6 d’abril de 1988, una comissió de seguiment formada per la Generalitat i GECOHSA s’havia de reunir periòdicament per decidir quines inversions s’havien de fer al centre per garantir un bon manteniment i la disposició dels equipaments adequats per dur a terme l’activitat assistencial. Després de quasi 30 anys, encara no ha arribat el dia en que Generalitat i GECOHSA s’asseguin a una taula per pactar aquestes inversions i determinar quines n’ha d’assumir cadascuna en funció del Ple de Clàusules d’explotació de la concessió.

Pel que fa als moviments de capital, el conseller Comín sap perfectament que si la gestió de l’Hospital de Móra s’hagués assumit directament per la Generalitat, això no hagués pogut succeir mai, però que optant per la gestió indirecta a través d’una empresa externa, això succeeix sovint, i no sols a la sanitat sinó en tots els àmbits.

Lamentem que l’arribada de Comín a Móra d’Ebre sigui per expulsar-se totes les responsabilitats i culpar al qui ja se sap perdedor de tots els mals. Però, encara lamentem més, el silenci còmplice de la presidència de GECOHSA i de tot el Grup Salut respecte aquestes declaracions, i les que encara han d’arribar. Així és com defensen el seu “model propi de sanitat pública de qualitat, de proximitat i de referència territorial”?

 

Xavi Milian, Mariona Quadrada i Marta Llorens

Membres del Consell d’Administració de GECOHSA