La CUP i els grups en defensa de la sanitat pública inicien la campanya “Fora la privada de la pública”

El Grup en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona i la CUP han presentat una campanya per conscienciar a la ciutadania de les conseqüències que pot tenir l’activitat privada en els centres de sanitat pública, amb l’objectiu de mobilitzar-se als carrers i a les institucions per frenar aquest projecte del Conseller Comín, intentat per Boi Ruiz i dissenyat per Josep Prat i Marina Geli.

En una roda de premsa a la Cooperativa Obrera de Tarragona, el Grup en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona i la CUP han presentat la campanya “Fora la privada de la pública”, que s’ha iniciat avui mateix amb una xerrada a càrrec del portaveu del sindicat CGT a l’Hospital Joan XXIII Agustí Aragonès, i l’ex-diputada al Parlament Isabel Vallet.

L’objectiu central de la campanya és impedir el projecte del Consell Comín, que permetria que es pugués realitzar activitat privada als centres de sanitat públics gestionats per l’Institut Català de la Salut. Xavier Milian, membre del Grup de Treball de Sanitat de la CUP ha alertat que “el projecte del conseller Comín no té res de nou, és un enèsim intent de posar a la pràctica el procés de privatització de la sanitat impulsat per Josep Prat i Marina Geli, i que Boi Ruiz no va poder tirar endavant amb la instrucció 5/2015 per oposició del Parlament”.

Milian ha explicat que durant els propers mesos la CUP i grups en defensa de la sanitat pública de tot Catalunya impulsaran aquesta campanya per tal de donar a conèixer els efectes d’aquesta política a la ciutadania. Entre aquests, destaquen una reducció de la qualitat assistencial, ja que els i les professionals hauran de treballar més amb els mateixos pocs recursos que tenen ara; la creació d’un sistema de llistes d’espera segons la capacitat econòmica dels usuaris i usuàries; una gestió més opaca dels recursos públics; així com facilitar la implantació de les mútues al nostre territori generant un sistema públic classista, que trenca amb el caràcter universal i públic del sistema sanitari.

Teresa Asensio, del Grup en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, ha explicat que aquesta campanya pren un caràcter particular a les comarques del Camp, ja que després de la derogació dels Plans Funcionals, el CAT Salut vol implantar ara el Parc Sanitari del Camp de Tarragona.

Segons Asensio, “si els Plans Funcionals significaven avançar en la privatització de la sanitat al Tarragonès i al Baix Penedès, el nou projecte del CAT Salut representa ampliar aquest procés a tota la resta de comarques de la regió sanitària”.

Asensio ha explicat que membres del Grup i de la CUP es van reunir fa unes setmanes amb el nou delegat territorial del CAT Salut, Roger Pla, al qual van traslladar les seves preocupacions davant la redacció d’aquest nou projecte i van assumir el seu compromís d’avaluar-lo al setembre, quan està previst que sigui presentat.

Tanmateix, Asensio ha afirmat que “no permetrem que s’hagin derogat els Plans Funcionals després de recollir milers de signatures, per ara haver d’acceptar uns Plans Funcionals 2 amb un nou nom, però que encara representen un atac major a la sanitat pública”.