La CUP proposa eliminar els guarda-raïls i donar suport a #enstoquenlafibra

La CUP proposarà dues mocions al Ple de la Diputació previst per aquest divendres, ja que és el màxim que permet la Presidència i que en aquesta ocasió ambdues han superat la seva censura. La primera d’elles, arran de la mort d’un motorista a Calafell i de la petició realitzada pel seu Ajuntament, proposa estudiar mesures de seguretat alternatives als guarda-raïls que evitin més morts a les carreteres de la Diputació. La segona, planteja donar suport a la campanya #enstoquenlafibra impulsada a la Ribera d’Ebre, amb l’objectiu de fer arribar la fibra òptica d’internet a tots els pobles.

El passat mes d’agost el Ple de l’Ajuntament de Calafell (el Baix Penedès) va aprovar per unanimitat instar a la Diputació a retirar els guarda-raïls de la carretera TV-2126, després que un motorista perdés la vida a causa del seu xoc amb aquest tipus de barrera.

A partir d’aquesta iniciativa, però especialment de les campanyes de denúncia que venen desenvolupant el col·lectiu de motoristes des de fa anys, la CUP proposarà al Ple de la Diputació que no sols es substitueixin els guarda-raïls de la TV-2126, sinó que els serveis tècnics estudiïn mesures de seguretat alternatives que resolguin la problemàtica dels guarda-raïls en el conjunt de la xarxa de carreteres de la Diputació.

Per altra banda, la CUP instarà la Diputació a donar suport a la campanya #enstoquenlafibra impulsada per un grup de ciutadanes, entitats i ajuntaments de la Ribera d’Ebre (podeu veure manifest i llista d’adhesions a enstoquenlafibra.cat) amb l’objectiu que tots els pobles puguin connectar-se a la xarxa de fibra òptica d’internet.

Es produeix la paradoxa, que mentre l’empresa privada Telefónica va instal·lar la xarxa XFOCAT amb diners de la Generalitat, que fa arribar la fibra òptica a tots els edificis públics de la Generalitat (escoles, instituts, CAPs…), la ciutadania, les empreses i les administracions locals no poden fer ús d’aquesta xarxa, i a sobre, han de contractar un servei de pitjor qualitat.

Per tant, es tracta d’una situació que no és exclusiva de la Ribera d’Ebre sinó que és conjunta de la gran majoria de les comarques catalanes, i especialment, d’aquelles que tenen municipis més petits.

Però, l’objectiu de la campanya, no sols és que es pugui fer ús d’aquesta xarxa pública, sinó també que l’arribada de la connexió a la fibra òptica es pugui fer de forma alternativa a les empreses comercialitzadores lucratives, per tal de donar un caràcter públic i social a aquest servei. Per aquest motiu, estan creant la Taula per al desenvolupament de les telecomunicacions de la Ribera d’Ebre, inspirant-se en la XAFOGAR impulsada pel Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de la Garrotxa.

Per aquest motiu, un dels acords proposats per la CUP a la Diputació, és que l’ens supracomarcal doni a conèixer aquestes experiències als diferents òrgans comarcals, per tal de promoure l’organització dels municipis per a desenvolupar aquest projecte de caràcter comunal.