La CUP qüestiona la pròrroga de les ordenances i el pressupost municipal anunciada pel govern

La CUP de Reus ha presentat la campanya informativa «No paguis més del que et toca», mentre el govern municipal opta per prorrogar els comptes de l’Ajuntament

Aquest matí, la Candidatura d’Unitat Popular de Reus ha presentat la campanya No paguis més del que et toca: una acció que es durà a terme durant el mes de novembre en diversos punts de la ciutat per informar la ciutadania de les bonificacions dels impostos a les quals tenen dret i la proposta de «progressivitat fiscal» de la formació.

Marta Llorens, portaveu de la CUP, ha explicat que un dels principals motius d’engegar aquesta campanya és que l’Ajuntament no té «l’obligació legal» d’informar els veïns i veïnes del contingut de les ordenances. Els tributs municipals tenen caràcter «pregat»: això vol dir que són les persones interessades qui han d’informar-se sobre les exempcions i bonificacions a què tenen dret. «Aquest caràcter de les ordenances municipals implica que molta gent pot estar pagant més del que els pertoca, i no ho saben», assegura Llorens.

Justament, minuts abans de la roda de premsa de la CUP, el regidor d’Hisenda Joaquim Enrech ha anunciat la congelació de les ordenances i el pressupost municipals. Marta Llorens assegura que la pròrroga de les ordenances es deu a la «reiterada incapacitat negociadora del govern municipal, emparats en una llei d’hisendes locals laxa i amb vista de les eleccions del 2019». La CUP ja ha anunciat que presentaran al ple de dilluns 5 de novembre una moció per eliminar el caràcter pregat de les ordenances.

La portaveu de la CUP ha descrit les ordenances vigents com una eina «merament recaptatòria»: segons Llorens, els tributs municipals «no redistribueixen la riquesa i deixen de banda les necessitats de la majoria de la població». Així, la CUP proposa que les ordenances municipals tinguin en compte la renda i els ingressos de les persones «perquè qui tingui més pagui més, i qui tingui menys pagui menys».

«No té sentit demanar esforços contributius als veïns i veïnes de Reus si després no reverteixen en uns serveis públics dignes i de qualitat», ha clamat Llorens. Per això, el model «progressiu» de tributs municipals de la CUP són mesures adaptades a les capacitats i necessitats econòmiques de la ciutadania, amb criteris de justícia, solidaritat i respecte al medi ambient:

1) Augmentar al màxim l’IBI a les grans superfícies comercials, oficines bancàries i immobiliàries (patrimonis més alts)

2) Augmentar un 20% l’impost de compra – venda d’immobles en un període curt de temps (per evitar l’especulació amb l’habitatge).

3) Dissenyar un nou vialer de ciutat per actualitzar l’impost sobre activitats econòmiques (l’actual és dels anys 80).

4) Bonificar el pagament d’impostos i taxes a les rendes més baixes

5) Crear un recàrrec del 50% de l’IBI pels pisos desocupats en mans de la banca i dels grans tenidors

6) Eliminar el caràcter pregat de les ordenances (apostar per la transparència pública)

Consulta el material informatiu aquí