La CUP de Reus presenta una nova ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals pionera

Garantir la protecció i el benestar per a les persones i animals i la tinença responsable establint els requisits exigibles segons la llei catalana són els objectius bàsics dels 69 articles que formen la nova ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals que proposa la Comissió en Defensa dels Drets i Benestar Animal de la CUP de Reus al govern municipal.

La nova ordenança, presentada aquest dimarts en roda de premsa, té com a base la normativa de Barcelona, la Llei de protecció animal de Catalunya així com l’europea i tracta tant la tinença, la protecció com la venda d’animals per tal de “millorar el benestar animal i la venda, cria i vida diària d’aquests i aconseguir una millor convivència urbana cívica”.

Mònica Pàmies, membre de la comissió, ha afirmat que l’actual ordenança de Reus “està totalment desfassada i reflexa la llei espanyola que no té res a veure amb la catalana, la qual és molt més proteccionista i no contempla el sacrifici injustificat, per exemple”. “L’ordenança acutal no contempla ni la obligació de posar xips als animals”, segons la comissió animalista.

Per aquest motiu i amb la voluntat d’avançar en aquest àmbit a Reus, Pàmies ha explicat que han detallat 69 articles totalment nous en un total de 68 pàgines. Un treball que han dut a terme durant un any entre els membres de la comissió cupaire, que tenen experiència personal en el tema de la protecció i cura dels animals.

En aquest sentit, l’ordença que proposa la CUP fomenta l’adopció, l’acollida, el no abandonament i el no maltractament i, en general, es reclama que Reus sigui ciutat amiga dels animals. Es pretén obrir la ciutat a aquests i garantir que tinguin accés lliure i cívic arreu, un fet que asseguren que és normal a la resta d’Europa.

D’altra banda, en l’ordenança pionera es fomenta l’educació sobre el tracte i protecció dels animals des de les escoles. L’ordenança que es proposa també innova pel que fa a la tinença d’animals catalogats com a reça perillosa. I és que exigeixen la figura del padrí o segon adoptant que es faria càrrec de l’animal en cas que el propietari no pugui perquè són un tipus de cans difícils d’allotjar i d’adoptar per les seves característiques i necessitats.

En els articles també es contempla un curs de cuidadors obligatori per a tothom que es dediqui al tracte com a la compra venda d’animals a la ciutat. Pàmies ha especificat que encara hi ha alguns punts que caldrà detallar si el govern accepta la proposta de la CUP com són, per exemple, el carnet de tinença cívica responsable que creuen que s’ha d’entregar quan la persona censa l’animal a l’ajuntament, un protocol amb la gossera o pactes amb les protectores, entre d’altres.

Des de la comissió esperen una bona acceptació per part del govern municipal a qui presentaran la proposta d’ordenança aquest dimecres. En aquest sentit, des de la comissió han lamentat que no s’hagi pogut fer la roda de premsa al consistori de forma oficial perquè els animals encara no hi tenen accés.