Marta Llorens: «L’Ajuntament de Reus està lligat de mans i peus al negoci d’FCC»

La CUP de Reus ha valorat el ple municipal extraordinari que ahir «es va rendir» a la pròrroga forçosa del contracte de recollida de la brossa per al 2019

El ple municipal de Reus va aprovar ahir, per segon any consecutiu, prorrogar el contracte de recollida de residus amb Fomento de Construcciones y Contratas (FCC): en total, onze milions d’euros i mig, la partida més gran del pressupost municipal. La CUP de Reus va ser l’únic grup municipal que va votar en contra de la pròrroga, mentre que el PSC i C’s van canviar l’abstenció de la comissió informativa pels vots a favor i, així, facilitar al govern de Reus la seva aprovació.

Davant d’aquesta situació, la CUP ha ofert avui una roda de premsa en què han qualificat de «frau a la ciutadania» la llum verda a la pròrroga. «L’Ajuntament està lligat de mans i peus al negoci d’FCC. Si no hagués prosperat la nova pròrroga, hauríem pogut fer un debat exhaustiu sobre el model de recollida de residus que necessitem la ciutadania de Reus. No pot ser que amb el pretext que els contenidors hagin de buidar-se estiguem regalant anys de pròrrogues i més de vint milions d’euros a l’IBEX fora de concurs públic», ha insistit Marta Llorens, portaveu de la formació.

Per la CUP, actuar amb «responsabilitat política» consistia en pactar una pròrroga temporal que «no perjudiqués la ciutat ni els treballadors del servei i que servís d’impàs per avançar cap a la municipalització del servei», com va oferir-se la formació el 20 de desembre passat. «La responsabilitat política l’hauran d’assumir aquelles forces polítiques que han donat un xec en blanc a FCC per explotar un servei tan bàsic per la ciutat de Reus», ha conclòs Marta Llorens.

«No caurem en el parany de tapar el debat sobre el model confrontant-nos amb la plantilla»

El regidor de la CUP Edgar Fernàndez ha valorat l’actuació del secretari general de sanejament urbà de la UGT, Ángel Martín de Sande, al plenari d’ahir: «No caurem en el parany de de tapar el debat sobre el model de la brossa confrontant-nos amb els treballadors i treballadores perquè tinguin un sindicat com la UGT, que només actua en defensa de la seva patronal», ha assegurat.

Fernàndez també ha ironitzat sobre el «Model Reus» d’empreses municipals per a gestionar «absolutament tots els serveis». «Ens preguntem perquè, en el seu moment, els senyors Josep Prat i Lluís Miquel Pérez no van atrevir-se a crear una empresa municipal per la recollida de la brossa», ha exclamat el regidor de la CUP per referir-se a la responsabilitat de l’ex alcalde «d’haver blindat» el contracte de la brossa amb FCC.

«Rubio s’acosta a la tàctica de Ciutadans de denunciar qualsevol crítica i oposició»

Durant la roda de premsa, la CUP també ha respòs a l’anunci de la querella del regidor Daniel Rubio contra la portaveu de la formació. «Les qüestions que no es guanyen políticament, es volen guanyar als jutjats, senyor Rubio? Veiem com s’acosta a la tàctica de Ciutadans de denunciar qualsevol crítica i oposició», ha manifestat Llorens, mostrant una fotografia de Rubio amb el delegat d’FCC a Catalunya, Jesús Padullés, per reforçar que «en tot moment vam parlar en condicional i amb fets verídics sobre la poca diligència per obrir la nova licitació del servei».

La portaveu de la CUP també lamenta el posicionament acrític d’ERC sobre el negoci de FCC amb un servei bàsic per la ciutat. «Ens preguntem si ERC és un partit d’esquerres i independentista, quan no s’oposa a regalar diners públics a una de les majors empreses de l’IBEX, valedora del règim del 78. Del PdeCAT no ens sorprèn que afavoreixin els interessos privats d’uns pocs», ha clamat.

Llorens ha conclòs amb la defensa de la municipalització del servei, insistint que «es tracta d’un estalvi econòmic contrastat amb dades, de vetllar per unes condicions laborals dignes, per un bon servei a la ciutat i per una gestió mediambiental més sostenible».

Reus, 28 de desembre de 2018