La CUP tornarà a votar NO al “repartiment de pastís” de la Diputació

La CUP votarà NO als pressupostos que presentarà el govern de la Diputació format per CiU i el PSC per al 2017. Els motius són, igual que l’any passat, la manca de planificació i de criteri alhora de “repartir el pastís”, beneficiant als interessos partidistes del govern sense cap tipus de projecte per al territori i la seva gent.

La CUP denuncia que el govern no ha tingut ni el gest de presentar l’esborrany de pressupostos al grup polític i, directament, els ha portat a comissió informativa com a tràmit per a ser aprovats al Ple. Més enllà d’aquesta manca de cortesia, el diputat provincial de la CUP, Edgar Fernández, planteja que “el problema fonamental és que la Diputació té masses diners i massa poques competències, motiu pel qual es converteix en una repartidora de diners seguint interessos partidistes sense tenir en compte les necessitats del territori i la seva gent”.

En aquesta línia, ha denunciat per exemple, que més enllà del Pla Estratègic 2015-2019, que David Vidal ja va denunciar en el seu moment com un document que no plantejava cap tipus de planificació ni estratègia de polítiques públiques pel territori, “aquest pressupostos s’aprovaran sense que la Diputació hagi redactat un Pla Anual, on es marquin els criteris i les línies de l’actuació del govern durant l’any vinent”.

Dels quasi 150 milions d’euros que contempla el pressupost, Fernández critica que “un any més han decidit repartir el pastís en funció dels seus interessos partidistes i per acontentar als alcaldes del territori sense cap criteri polític ni tècnic”. En aquest sentit, ha criticat per exemple, tots els convenis que la Diputació té signat de forma “arbitrària i sense motivació” amb desenes d’empreses, fundacions, consorcis i ajuntaments.

Un exemple d’això, és el conveni de 10.000€ que la Diputació de Tarragona -presidida per Josep Poblet- té signat amb l’Ajuntament de Vila-seca -presidit per Josep Poblet- per finançar el pessebre de sorra de la platja de la Pineda. Fernández considera que “si bé aquesta partida és econòmicament molt petita en relació al pressupost general, és paradigmàtica del que representen aquests pressupostos: un malbaratament de recursos públics”.

Altres exemples més quantiosos econòmicament que ha citat, són per exemple, els centenars de milers d’euros que la Diputació aportarà un any més a la celebració dels Jocs del Mediterrani, pel simple fet que aquests s’han ajornat -inicialment- per l’any vinent. O, per altra, tota la partida pressupostària milionària destinada a la construcció i manteniment de carreteres, que segueix gestionant-se sense que s’hagi aprovat el Pla Zonal de carreteres -redactat el 2013-, que és el document tècnic que ha de marcar les prioritats d’inversió en aquest tema.

Per últim, i en ser un ple ordinari, la CUP també presentarà una moció per a ser debatuda al Ple. Es tracta d’una moció, per tal que la Diputació de Tarragona inclogui una partida pressupostària per desenvolupar un programa als municipis de foment de la memòria història, ja sigui per “dignificar a les víctimes que encara estan enterrades sense ser identificades o per potenciar la memòria històrica com un potencial turístic del territori, que representi un element de dinamització econòmica i de creació d’ocupació”.