Diputació de fanfarrons

Divendres es va aprovar el pressupost de la Diputació de Tarragona. Un suculent pastís de 150 milions d’euros a repartir mitjançant convenis, subvencions i tot allò que pugui interessar als cavallers de la casa. Podríem fer un llistat interminable de partides pressupostàries i moviments que únicament ens porten a la conclusió que, en aquest organisme, hi ha molts diners i poques competències. A diferència dels consells comarcals, que tenen moltes competències i serveis mancomunats però la caixa ben buida.

Aquesta qüestió ens fa concloure que els criteris per realitzar aquests pressupostos responen més aviat a la pregunta de “¿qué hay de lo mío?” que a criteris gaire raonats. El que popularment anomenem una menjadora, vaja. De fet, ja és curiós que de 27 representants hi hagi 16 alcaldes i, entre aquests, precisament els dels municipis més grans: Tarragona, Reus, Salou, El Vendrell…

Tant és així, que algunes aportacions són absolutament escandaloses. Algunes per la quantitat, com els 900.000€ que rebrà la Federació Empresarial d’Hosteleria i Tursime de la Província de Tarragona. Altres, tant per la quantitat com pel destinatari, com els 527.456€ del Conservatori de Música de Vila-Seca o els 250.000€ per al Centre de Lectura de Reus. Altres són més aviat per riure, com els 10.000€ per fer un pessebre de sorra a Vila-Seca, l’únic de la demarcació que serà subvencionat. I no oblidem els clàssics, és clar, com els 40.000€ pel Casal Riudomenc.

Divendres, després de fer un discurs de 10 minuts i denunciar la indiscreció a l’hora de traspassar aquestes quantitats de capital públic a capital privat i la manca de polítiques estratègiques que es centrin en necessitats del territori, el senyor Poblet em va deixar perplex en preguntar-me, directament, què pensaria la gent de Reus que em va votar i que ara veu com dic No a uns pressupostos on s’inclouen partides per entitats de la meva ciutat.

Carai… crec que va ser més clar ell en 1 minut que jo en 10. No sé ben bé com definir aquesta fanfarronada. Haurem de tirar d’hemeroteca però no recordo cap càrrec públic certificant, amb tanta impunitat i supèrbia, que gestiona el capital públic amb criteris no només clientelars sinó que partidistes i particulars.

Edgar Fernández Blázquez
Portaveu del Grup Polític CUP a la Diputació de Tarragona