ERC i la CUP denuncien que la Diputació gasti 50.000€ per un cotxe de la Guardia Civil i demanaran que es cedeixin les casernes abandonades

ERC i la CUP han fet públic el seu rebuig a l’acord que signarà la Diputació de Tarragona amb la Guardia Civil, en el qual l’organisme provincial destinarà 50.000€ a comprar un vehicle i tot l’equipament perquè la Guardia Civil espanyola pugui realitzar el control d’armes a les diferents comarques del Baix Penedès, el Camp i les Terres de l’Ebre.

El diputat de Marçà Joan Francesc Piqué va expressar la disconformitat en la comissió informativa d’aquest mes de setembre, a on es va donar compte del decret de la Junta de Govern. A més a més, el portaveu del grup d’ERC, Gervasi Aspa, al Ple d’avui 7 d’octubre, ha usat el torn de precs i preguntes per reiterar el desacord d’ERC amb aquesta mesura del govern de la Diputació. Un rebuig que se suma al del proper diputat provincial de la CUP, Edgar Fernández.

Aquest conveni implica la subvenció, per part de la Diputació, del 100% del cost per “l’adquisició d’un vehicle de la Guardia Civil tipus furgó amb equipament policial, material d’oficina i material informàtic específic, que ha de donar servei als ciutadans dels municipis de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre”, segons l’acord. El que suposa una despesa de 50.000€ de les arques de la Diputació per a pagar una despesa que depèn del Ministerio del Interior de l’Estat espanyol.

Per Fernández, aquest fet no és nou, ja que en “l’anterior mandat ja vam denunciar que l’Ajuntament de Reus havia gastat 70.000€ en pagar la rehabilitació de la caserna de la Guardia Civil per tal d’adaptar-hi un habitatge en condicions per l’únic policia militar que hi viu”.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC Gervasi Aspa considera que amb la situació d’asfíxia fiscal i d’incompliments pressupostaris que Catalunya ha patit i pateix per culpa del govern espanyol, no pertoca que la Diputació doti amb 50.000 euros un cos de seguretat que és competència directa del govern espanyol i, per tant, la dotació econòmica és responsabilitat del ministeri, no d’una diputació.

Arran de la proposta d’aquest conveni, ERC i la CUP presentaran al proper Ple -previst per a finals d’octubre- una moció per tal que la Diputació insti al govern espanyol a que es pronuncii sobre les casernes de la Guardia Civil que té arreu de les comarques del Baix Penedès, el Camp i les Terres de l’Ebre i que es troben en estat d’abandonament, tot provocant un perill per a la salut pública. Cal recordar, que en la legislatura 2004-2008, el llavors senador d’ERC Lluís Aragonès, va arribar a un principi d’acord amb el govern espanyol per la cessió de 40 casernes que mai s’ha arribat a complir.

ERC i la CUP consideren que aquests espais abandonats per l’Estat espanyol podrien dotar-se d’un ús social per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, i evitar que passi el temps i aquests equipaments quedin en estat ruïnós i sigui inviable econòmicament de poder-los utilitzar.

Per últim, segons Fernández, “un cop més veiem com la Diputació en lloc d’avançar cap a un procés constituent cap a la República Catalana, s’enroca a seguir una política de caràcter autonomista”.