La CUP critica la manca d’interès de l’equip de govern de Reus en fer un debat profund de les ordenances fiscals.

La CUP ha fet roda de premsa avui a l’ajuntament per fer una valoració del proper ple del divendres dedicat a les ordenances fiscals i també ha valorant les mocions presentades pels altres partits.

El regidor de la CUP Edgar Fernández ha recordat en primer lloc la commemoració de l’assassinat per part del règim espanyol del moment del president de Catalunya, Lluís Companys, fent-ne “un reconeixement polític a la seva figura” que ha fet extensible a d’altres lluitadors socials del nostre país, com Salvador Seguí o Joan Garcia Oliver.

Fent un paral·lelisme amb el moment actual, Fernández ha remarcat el fet que la Generalitat hauria d’estendre aquest suport en d’altres casos de desobediència amb encausats, posant l’exemple dels qui tenen causes pendents pel multireferèndum organitzat des de la societat civil i en els que el Departament d’Interior de la Generalitat hi va prendre part activa..

En aquest sentit, el regidor de l’Esquerra Independentista ha valorat la proposta de declaració de suport a Mas, Ortega i Rigau presentada per ERC com de parcial i d’insuficient en el contingut, ja que Fernández també ha criticat que “cal fer una defensa política del 9 de novembre com un fet de desobediència col·lectiva”, en comptes de basar-ho en una defensa individual o legitimant que es va fer amb l’empara de les lleis estatals, en aquest sentit ha afirmat que “la CUP farà les seves aportacions a la Declaració”.

Respecte a les mocions dels altes partits, el regidor ha anunciat que, descomptant la de C’s que fa referència a la sortida de Reus de l’AMI, que ha criticat per oportunista, la CUP votarà a favor de les que han presentat els altres partits. Amb tot, Fernández ha fet esment que les mocions presentades pel PSC, ERC i Ara Reus no deixaven de ser res més que un recull de bones intencions en les que únicament s’’insta a l’Ajuntament a fer accions sense fer propostes concretes de com dur-les a terme.

Per la seva banda, la també regidora de la CUP, Marta Llorens, ha continuat la roda de premsa criticant durament el funcionament de tot el procés previ als plens, i ha posat l’exemple de la documentació demanada per part de la CUP per abordar tot el debat de les ordenances fiscals, remarcant la nul·la predisposició per part de l’equip de govern en facilitar la informació prèvia.

Llorens també ha afirmat que les qüestions plantejades per la CUP en el debat d’ordenances poden ser vetades de bon començament per part de l’equip de govern, a causa de l’arbitrarietat del procés de votació fins a dia d’avui, en que les modificacions d’ordenances proposades pel govern eren votades en bloc i les aportacions dels partits eren acceptades o no prèviament en funció de la voluntat del govern municipal, en comptes d’entrar ordenança per ordenança amb les esmenes de tots els partits, “fent d’aquesta manera els regidors la feina per la que estan cobrant”.

Entrant més al detall, la regidora ha dit que “la Cup estem totalment en contra de les «bonificacions en termini avançat» en tant que només beneficia a qui disposa de líquid en comptes corrents i estaríem d’acord en la «bonificació en funció de la renda», ara bé, ja que no podem matisar el nostre vot, ens hem d’abstenir ja que si hi votéssim en contra podríem perjudicar encara més al ciutadà ”.

Entrant més al fons del debat d’ordenances i pressupostos municipals, Llorens ha remarcat que “aquestes ordenances fiscals vénen condicionades totalment, per les possibilitats pressupostàries i no per les necessitats de les persones. Des de la Cup creiem que les ordenances fiscals s’haurien d’entendre com una eina més per a la transformació social redistribuint i socialitzant la riquesa”.

Llorens també ha criticat que el govern municipal “va emmarcar el debat d’ordenances fiscals amb la pèrdua de 600000€ provinents de l’estat espanyol i 300000€ conseqüència de l’increment de l’1% als funcionaris, responsabilitzant-ne d’aquesta manera als treballadors públics d’aquesta situació”.

Ja entrant en el pla de les propostes de la CUP, Llorens ha posat alguns exemples com ara introduir criteris de progressivitat segons la renda en les taxes que han de pagar els ciutadans, eliminar el caràcter pregat de les bonificacions i exempcions fiscals fet que fa poc transparent i accessible per al ciutadà el coneixement d’allò al que té dret si vol pagar menys o directament estalviar-se alguns pagaments, o bé bonificar en alguns casos a entitats sense ànim de lucre.