La CUP defensarà un canvi de model energètic a la Diputació

La CUP presentarà dues mocions al Ple de demà de la Diputació de Tarragona per plantejar un canvi en el model energètic del territori. Per una banda, presentarà una moció de suport a la campanya de l’Ateneu Popular La Pastora i la Plataforma per a la Defensa de la Terra Alta oposant-se a la multitud de projectes per construir nous parcs eòlics en una comarca, on actualment ja hi ha instal·lats 184 aerogeneradors. I, per altra, demanarà impulsar les agències comarcals d’energia, per tal de fomentar el treball que ja està fent la Diputació en l’aposta per la reducció del consum energètic i les fonts d’energies renovables a tots els pobles i ciutats, per complir amb l’objectiu global de la Comissió Europea per al 2020.

La CUP defensarà al Ple de demà de la Diputació de Tarragona, les dues mocions que ja tenia previstes defensar en el Ple del mes de desembre passat, però on no hi va assistir per poder participar a les mobilitzacions en contra de la reunió del govern espanyol a Barcelona. Motiu pel qual va instar Presidència a ajornar al Ple, però aquesta s’hi va negar.

La primera de les dues mocions, respon a la campanya organitzada per la societat civil de la comarca de la Terra Alta, en contra de la instal·lació de nous parcs eòlics. Una campanya que compta amb el suport per unanimitat del Consell Comarcal, i que a partir de demà, “esperem que també compti amb el suport de la Diputació per coherència amb allò ja ha aprovat al Ple”, assegura el diputat Edgar Fernández.

I, és que el passat 31 de març de 2017, la Diputació ja va aprovar per àmplia majoria (només hi va votar en contra el diputat del PP i C’s) una moció de la CUP que instava la Generalitat a instaurar una moratòria a la proliferació de parcs eòlics a les nostres comarques, fins que no es resolgués el futur de les centrals nuclears i s’elaborés un nou mapa per regular la implantació dels parcs eòlics.

Malauradament, el 10 de maig següent, la comissió de territori del Parlament es va oposar a aquesta proposta, amb els vots de Junts pel Sí (actualment JxCat i ERC). Per aquest motiu, la CUP ha trobat oportú de traslladar de nou aquesta proposta, però centrant-la en la problemàtica concreta de la comarca de la Terra Alta.

En aquest sentit, Edgar Fernández ha comentat que “com que no tindria sentit que CiU i ERC votessin en contra d’aquesta moció, on posarem l’accent és en instar a aquestes dues forces a que siguin coherents, i per tant, que si voten a favor d’aquesta moció a la Diputació, també ho facin al Parlament, ja que la Generalitat és qui té les competències en aquesta qüestió”.

Per altra banda, la CUP també ha presentat una altra moció per tal que la Diputació potenciï les agències comarcals d’energia que ja funcionen arreu de Catalunya, i inclòs a les Terres de l’Ebre. L’objectiu d’aquestes agències és promoure programes d’estalvi energètic, renovació de maquinària per a millorar l’eficiència energètica i fomentar la producció i consum d’energies renovables.

Fernández ha destacat la feina que ja s’està fent en aquest àmbit des de la Diputació. Tanmateix, considera el fet que la Diputació sigui una institució llunyana al territori, i que bàsicament es dediqui a gestionar subvencions, provoca que no es faci una feina de promoció d’aquest projecte entre ajuntaments i ciutadania, que és el que permetria precisament articular aquest projecte a nivell comarcal.