La CUP tornarà a demanar a la Diputació penjar l’estelada i retirar el monument franquista de Tortosa

La formació de l’Esquerra Independentista defensarà al Ple de la Diputació de Tarragona de demà, les dues mocions que pretenia presentar en l’anterior Ple i que van ser vetades per motius burocràtics. Just el dia abans de la consulta a Tortosa, la CUP instarà a la Diputació a oferir a l’Ajuntament tortosí finançament per a retirar el monument franquista. La CUP també proposarà que l’estelada onegi a la façana de la seu de la Diputació i donar suport als càrrecs electes investigats arran del procés constituent.

Després que en l’anterior Ple de la Diputació de Tarragona les dues mocions presentades per la CUP no poguessin ser debatudes, a causa d’excuses procedimentals que l’equip de govern no va voler resoldre, demà finalment formaran part de l’ordre del dia del Ple.

La primera de les dues mocions a les que la CUP té dret a presentar, ja que a manca d’un Reglament Orgànic el president és qui ho decideix arbitràriament, guarda relació amb el monument franquista de Tortosa, el més gran dels presents encara avui als Països Catalans.

El debat de la moció, coincideix amb la farsa de consulta popular organitzada per l’Ajuntament de Tortosa, la qual la CUP ja ha denunciat públicament en les darreres setmanes. No sols això, sinó que la CUP de Tortosa portarà als jutjats la manca de voluntat del govern municipal de retirar aquest monument, el qual infringeix la coneguda com a Ley de Memoria Histórica.

Per tant, tenint en compte que la CUP no legitima aquesta consulta, a la Diputació demanarà que s’ajudi econòmicament a l’Ajuntament de Tortosa, per tal que pugui retirar el monument franquista del mig del riu Ebre i traslladar-lo en un espai museogràfic, sense «dilacions ni consultes», tal i com va aprovar setmanes enrere el Parlament de Catalunya.

La segona i darrera moció que la CUP presentarà al Ple de la Diputació guarda relació amb la campanya «sense por», així com amb la persecució del president Josep Poblet (Convergència) de fer retirar cada dia l’estelada de la finestra del despatx del grup polític de la CUP a la Diputació.

En aquest sentit, la moció emplaça el govern provincial a penjar l’estelada a la façana principal de la seu, on actualment hi oneja la bandera espanyola, per tal de complir amb el mandat popular del passat 24 de maig, el qual va escollir un plenari a la Diputaició amb una gran majoria independentista. Òbviament, la proposta es planteja com un exercici pràctic de desobediència a la legislació espanyola, per tal de solidaritzar-se no sols simbòlicament, amb els càrrecs electes investigats per l’aparell judicial espanyol per haver complert el mandat popular i desobeir a la legislació i les institucions espanyoles.

La CUP ha mostrat la seva sorpresa pel fet que Esquerra Republicana de Catalunya hagi presentat en aquest Ple una moció en suport a la sobirania del Parlament de Catalunya, quan els republicans sabien la intenció de la CUP de debatre aquesta proposta, ja que ja estava previst votar-la en el Ple anterior.

El diputat David Vidal ha comentat que «tot i que Esquerra ens ha deixat sols a la Diputació amb el tema de l’estelada sotmetent-se a les ordres del president Poblet, esperem que la presentació d’aquesta moció no serveixi per tal de rentar la cara a Convergència en el Ple, tot facilitant que puguin votar en contra de la moció que presenta la CUP i, en canvi, votar a favor de la presentada pels republicans».

Per últim, Vidal ha mostrat la seva preocupació, pel fet que «Esquerra opti per donar corda a Convergència a la Diputació, en lloc de fer front comú per pressionar-la en les qüestions relacionades amb el procés constituent català».