La CUP de Reus qualifica les modificacions d’ordenances com «les modificacions de la vergonya»

La Candidatura d’Unitat Popular considera que les modificacions d’ordenances enganyen la ciutadania i no afavoreixen les classes populars

Després de conèixer la proposta de modificació d’ordenances que va proposar el govern de JxCat, ERC i Ara Reus a finals de la setmana passada, la CUP de Reus critica que són unes modificacions que no afavoreixen, en absolut, les classes populars. La portaveu de la formació, Marta Llorens manifesta que “és una vergonya que es plantegin unes modificacions d’ordenances d’aquesta manera i és imperdonable que el govern enganyi la ciutadania amb uns plantejaments que amaguen molta lletra petita i no hagi invertit ni un segon a replantejar unes modificacions que puguin revertir la delicada situació de crisi econòmica que pateixen les classes populars de la ciutat de Reus.”

La Candidatura recorda que des del confinament ha augmentat fins el 4% el nombre de  població reusenca amb risc d’exclusió social. La regidora Marta Llorens hi posa xifres concretes i exposa que “això és al voltant de 1300 famílies que es tradueix amb una xifra de 4.000 persones que no tenen accés als subministraments bàsics i és molt greu. No entenem com ERC, un dels socis de govern que plantejava un gir en termes de fiscalitat, a hores d’ara, no hagi sabut imposar-se i no hagi plantejat una proposta de modificacions que s’emmarqués en la fiscalitat progressiva. Cap de les propostes en matèria d’hisenda que proposa el PAM, endegat per ERC, es compleixen i això és inadmissible perquè ara més, que mai, és necessari.

Segons la CUP de Reus, aquestes modificacions s’han fet seguint els criteris de “política d’amiguets”. Així ho declara Marta Llorens Pérez quan parla de la bonificació del 95% de l’IAE per les empreses que arribin a una xifra de negoci d’un milió d’euros anuals i que puguin contractar un mínim de 25 treballadors i treballadores. En aquest sentit, els anticapitalistes sospiten que la mesura vagi en la direcció “d’afavorir la construcció del nou Mercadona de la Sedera.” Llorens critica que “per un costat es desmantellin les petites parades del Mercat del Carrilet i per l’altra no es posa cap entrebanc, al contrari, s’afavoreix amb noves mesures fiscals a la construcció d’una gran superfície alimentària a la Sedera.”

Una altra consideració que planteja la Candidatura d’Unitat Popular és en matèria d’habitatge és que “no hi hagi cap evidència de contribuir a una accés equitatiu a l’habitatge en les modificacions d’ordenances que planteja el govern”, segons manifesta la portaveu de la Cup de Reus quan es refereix a la bonificació del 95% de l’ICIO per a les obres de nova edificació en edificis d’habitatge protegit. Segons Llorens es refereix a que “fa pocs dies també ens vam assabentar del projecte de la Hispània que només dedicarà el 30% del sostre residencial a habitatge amb protecció oficial i el 70% a habitatge lliure. En altres paraules, altre cop aquest govern dóna suport al benefici de les grans constructores privades en detriment dels petits propietaris que tenen la voluntat de rehabilitar els seus edificis per a posar-los a disposició de lloguer social. En aquest sentit, aquests últims només se’ls ha proporcionat una línia d’ajuts per la subvenció del 50% del cost de les obres de rehabilitació, amb un import màxim de 10.000 euros quan tothom sap que els costos poden ser superiors, tot plegat un despropòsit.”

Finalment, la CUP de Reus titlla aquestes modificacions d’ordenances d’una nova escenificació i de molt poca planificació, anàlisi i voluntat de contribuir a la millora de les vides d’aquelles reusenques i reusencs que més estan patint la crisi econòmica actual.