Necessitem la comissió municipal de procés constituent

Davant el refredament del procés constituent a les institucions, reiterem que ens cal amb urgència la comissió municipal per al procés constituent. L’objectiu bàsic és un: tensionar des de les institucions i el carrer per garantir que no hi hagi volta enrere en el procés iniciat a Catalunya que ha de desencadenar en l’alliberament nacional i social dels Països Catalans.

Cal potenciar el municipalisme com a motor del procés constituent català urgentment: la correlació de forces en molts ajuntaments, tant de la CUP com especialment del bloc independentista, facilita l’avenç del procés en qüestió i entenem que els consistoris són el primer camp de batalla per la ruptura.

Accelerar el procés: algunes formacions locals de CDC i ERC estan desenvolupant un paper ambigu arreu del territori segons els interessos i conjuntures. Si bé al Parlament, pressionat per la societat civil i la CUP, s’esforça a fer un discurs moderat però de no-retorn en el procés, a molts ajuntaments arriba a l’extrem d’oposar-se de l’adhesió a l’AMI o de vetar mocions –com la de suport a la Declaració del 9N- per no ajustar-se a la legalitat espanyola. Et voilà!

És necessari crear un híbrid entre institucions i carrer: certament hi ha diverses entitats, plataformes i organitzacions que treballen per fer avançar el procés i eixamplar-lo. Tanmateix, l’independentisme  popular no pot ser una comparsa a mercè dels partits, ha d’esdevenir la punta de llança que exigeix, fiscalitza i avalua constantment el procés institucional i administratiu de ruptura. El simbolisme, els posicionaments públics i l’èpica tenen les cames molt curtes. Necessitem decisió, compromís i fermesa.

Aquesta és una de les poques fórmules per eixamplar el suport explícit del teixit associatiu al procés constituent: moltes entitats i col·lectius de naturalesa diversa no s’han afegit encara al procés independentista. Una comissió institucional municipal facilitaria la participació d’aquestes entitats, per exemple les associacions de veïns, associacions culturals, associacions de gent gran, entitats esportives, de l’educació en el lleure, entre d’altres.

La comissió als ajuntaments, l’eina bàsica. La proposta de creació d’aquesta comissió institucional, evitaria l’actuació encoberta dels partits polítics. Però, sobretot, implicaria que l’Ajuntament assumís la responsabilitat d’allò que decidís la comissió. D’aquesta manera, l’Ajuntament comptaria amb el recolzament explícit de la societat civil, i en aquells municipis on l’Ajuntament té una actitud més moderada, la societat civil seria qui l’obligaria a adoptar un major compromís.

Per acabar, des de l’’Esquerra Independentista assumim la responsabilitat de fer de nexe d’unió amb les lluites socials: les organitzacions de l‘EI esdevenim l’instrument imprescindible per tal dotar amb contingut social a aquesta comissió i, alhora, per apropar els col·lectius socials a la lluita d’alliberament nacional i per impulsar el procés constituent popular.

La CUP ja vam presentar una moció on instàvem al govern municipal a desobeir les imposicions jurídiques i polítiques espanyoles i crear aquesta comissió. La resposta, escassa al nostre entendre, va ser que no podien aprovar incomplir la llei però que estaven disposats a crear la comissió. Doncs bé, senyor alcalde i govern municipal, tenen les competències per crear-la per decret i tenen legitimitat democràtica per fer-ho. Esperem convocatòria.

 

 

Edgar Fernández, regidor de la CUP a Reus i militant d’Endavant-OSAN.