La CUP porta al ple les peticions d’entitats ambientals del territori per dissenyar un nou pla de desenvolupament energètic

La candidatura també proposa treballar per una Festa Major de Sant Pere itinerant i descentralitzada consensuada amb les entitats culturals de la ciutat

El grup municipal de la CUP demanarà al pròxim ple de l’Ajuntament de Reus suspendre la tramitació de plans urbanístic en sòl no urbanitzable per a la producció d’energies renovables per tal de protegir el paisatge rural i agrari, així com la biodiversitat del territori. La moció ve motivada per la crida de diferents moviments mediambientals, que estarien a favor de les renovables, «però no a qualsevol preu».

La regidora Mònica Pàmies explica que el Decret 16/2019 de la Generalitat per impulsar l’ús d’energies renovables es basa en l’ocupació de grans extensions de terreny agrícola i de gran valor ambiental per transformar-les en terreny industrial. En aquest sentit, alerta que aquest model comporta un gran impacte al territori i que no significa un estalvi per als consumidors o la ciutadania, sinó més beneficis per a les grans empreses distribuïdores. Com a resposta, la CUP i diferents plataformes en defensa del territori proposen una transició energètica «curosa i respectuosa amb altres objectius cabdals», amb instal·lacions de petit format, diversitat en l’elecció de les energies netes segons les necessitats, d’autoconsum i repartides pel territori.

L’altra de les mocions que presentarà la CUP és relativa a la Festa Major de Sant Pere. La formació es vol avançar en el disseny d’unes festes adequades a les circumstàncies, encara marcades per la Covid. De fet, fa un any la CUP va exposar un model de cultura de caràcter descentralitzat, de petit format, participatiu i per a tots els públics com a resposta a la nova situació. Ara, amb aquesta moció les anticapitalistes aposten per aplicar aquest model a les festes de la ciutat, amb prou temps per començar a treballar-hi en una proposta consensuada amb les diferents entitats i agents culturals de Reus.

Finalment, la CUP formularà diverses preguntes en relació amb les preinscripcions escolars. D’una banda, preguntarà al regidor Recasens, sobre la dificultat de diferents famílies de la ciutat que pateixen bretxa digital en el procés de preinscripció i que també se n’ha fet ressò l’entitat ADEDCOM (Associació per la defensa dels drets de la comunitat musulmana). Per l’altra, sobre l’adscripció única als centres de secundària de Reus,  Marta Llorens, portaveu del grup municipal, explica que, segons una carta que van rebre per part de famílies indignades, la mesura ha suscitat molts dubtes entre aquestes famílies i també els hi ha provocat un cert malestar per sentir-se ignorades davant la imposició de la regidoria d’Educació. Per això, la CUP preguntarà al ple si aquesta mesura s’acabarà aplicant tot i no tenir el vist-i-plau de les famílies, quina serà la inversió pressupostària per implementar-ho i si existeixen altres mesures consensuades i planificades per tal d’evitar «el cas per cas». Llorens qüestiona que l’adscripció única sigui una mesura per evitar la segregació escolar i recorda que hauria d’anar acompanyat d’altres mesures com una bona xarxa de transport públic i un bon disseny de beques menjador.