Parem la venda d’animals vius al Mercat!

La Regidoria de Medi Ambient va anunciar a premsa que amb la nova ordenança es prohibiria la venda i exposició d’animals a la via pública de Reus.  No obstant, setmanes abans de la presentació de l’ordenança s’havien renovat els contractes per 10 anys més als venedors ambulants.

COMUNICAT | Plataforma Antiespecista del Camp

Avui, dia 16 de febrer de 2019, la Plataforma Antiespecista del Camp, recentment constituïda, que agrupa associacions i entitats del territori que treballen des de l’activisme i el voluntariat per la conscienciació i informació a favor del benestar animal, hem fet la nostra primera acció de carrer.

Aquesta primera acció de la Plataforma Antiespecista del Camp ha estat al Mercat de Reus, on encara hi ha dues parades que venen animals vius. Volem fer palès que la Llei de Protecció animal catalana 2/2008 en els articles 24 i 25 del capítol III – Establiments de venda d’animals i centres de cria d’animals – estableix les condicions i requisits necessaris per a ser un establiment de venda. Tant els requisits de benestar com els administratius, i aquests dos establiments no els compleixen.

Molt més tard, després d’anys d’incompliment de la llei catalana, en el mes d’octubre de 2018 la Regidoria de Medi Ambient va anunciar a premsa que amb la nova ordenança es prohibiria la venda i exposició d’animals a la via pública de Reus. Cal matissar que l’esborrany presentat en un inici per aquesta regidoria no ho recollia, però després de la reiterada insistència amb justificacions legals i ètiques de les entitats, col·legi de veterinaris i la CUP, entre d’altres, es va aconseguir que la ordenança reusenca ho recollís en el seu articulat.

Però malauradament, després de més de 4 mesos, no ha estat així. Al preguntar sobre el tema al departament, i intentant saber més d’aquesta dilació en l’execució de la llei i l’ordenança, se’ns va confirmar que setmanes abans de la presentació de l’ordenança s’havien renovat els contractes per 10 anys més.

Hi ha moltes dades estridents. Veiem sospitós el tracte de favor que rep aquest negoci. El propietari de la parada més gran, el Sr. Juan Roig, és taxidermista com bé diu la retolació del camió que utilitza per al transport dels animals en venda. El Sr. Hipòlit Montseny membre de la regidoria de Medi Ambient i via pública, és caçador i vicepresident segon de la Federació Territorial de Caça que utilitzen els serveis de taxidermistes per a elaborar els seus trofeus. Una de les parades està just al costat de la porta d’accés a les oficines de Medi Ambient i, tot i això, els hi són invisibles.

Pensem que l’exemple és essencial, i aquest govern és l’antimodel de benestar animal, el tracte de benestar que es dóna als animals que estan sota la custodia i tutela del govern de Reus és inexistent. D’aquest govern els animals sols reben menyspreu, extermini i campanyes purament interessades per motius econòmics.

Volem agrair totes les mostres de suport de les nombroses persones que s’han apropat per manifestar el seu suport a la nostra causa, i el rebuig a les condicions que pateixen aquests animals mentre el govern de Reus mira cap a una altra banda

Reus, 19 de febrer de 2019

animals vius reus

Acció de la Plataforma Antiespecista del Camp al Mercat ambulant de dissabte 16 de febrer a Reus.