La CUP torna a denunciar que les conclusions del Parlament sobre la Petroquímica obviessin les condicions laborals dels treballadors

Després que s’hagi fet públic que les conclusions provisionals de la investigació judicial sobre l’explosió d’IQOXE apunten als “delictes d’imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i contra el dret dels treballadors”, la CUP es reafirma en la seva crítica a les “greus absències” de les conclusions finals de la Comissió d’Estudi de la Seguretat del Sector de la Petroquímica, doncs no recollien l’anàlisi de les càrregues i ritmes de treball.

El passat 15 de desembre la CUP va ser l’única formació que es va abstenir en la votació de les conclusions. Ho van fer perquè, en paraules del diputat cupaire, Vidal Aragonés, consideraven “injustificable que recomanacions claus haguessin quedat fora”. La formació anticapitalista volia que les conclusions recollissin que a IQOXE “hi havia hagut un augment de ritme treball, una reducció número de treballadors i treballadores, l’existència d’un reactor amagat dins de les instal·lacions de l’empresa o vessaments al mar irregulars”. Però la majoria de grups parlamentaris s’hi van oposar, “incomprensiblement”, segons la CUP, perquè “clarament es tracta de qüestions directament relacionades amb la seguretat de les empreses cap als treballadors però també cap a la població”.

El que sí que es va aprovar, però, és traslladar a la fiscalia la petició que s’investigués el delicte contra els drets dels treballadors en relació a fets previs a l’explosió. Per això requereixen que els serveis tècnics del Parlament duguin a terme aquest trasllat amb la major celeritat.

El proper dimarts 19 de gener, a les 19h, la CUP exposarà a Tarragona el detall de les seves conclusions, coincidint amb el primer aniversari de la fatídica explosió i, alhora, analitzarà les accions polítiques que realment s’han dut a terme des de llavors. En l’acte hi participarà el diputat Vidal Aragonés, la regidora tarragonina i cap de llista per la circumscripció, Laia Estrada, i el regidor canongí de Som Poble, Oriol Olivé.