Què hi ha darrere del tancament del Mercat del Carrilet?

En el darrer Ple municipal, el 21 de febrer de 2020, el govern de Reus va ratificar la seva decisió unilateral de tancar el Mercat del Carrilet. La CUP creiem que cap dels seus arguments pot justificar el tancament d’un servei públic tan necessari com és aquest mercat.

Tant el regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, com posteriorment, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer van esmentar diverses vegades que el tancament responia a «un exercici de responsabilitat». Fem una valoració real del que suposa per a Reus el Mercat del Carrilet.

El Mercat és un ens integrador, que dóna servei al barri, és un espai on el treball professional de les paradistes altament feminitzat dóna un caliu familiar i vertebrador a la zona. Cap altre espai pot substituir aquest caire social del Mercat. Aquest govern ha de ser conscient que tancar el Mercat del Carrilet és una irresponsabilitat i suposa l’abandonament intencionat de tota una zona de la nostra ciutat que es veurà discriminada de la resta, en prestació de servei proper i de qualitat.

Una altra de les justificacions són els motius econòmics. Les despeses que el govern d’ERC + JxReus + Ara Reus declaren com inassumibles són d’uns 220.000 €/any – uns 18.300 €/més.

Primer cal deixar clar que aquesta despesa és, en gran part, fruit del dèficit en parades buides (75% del total) responsabilitat directa de la mala gestió, manca de promoció o deixadesa de l’entitat municipal responsable Reus Mobilitat i Serveis.

En segon lloc, cal donar una ullada al pressupost municipal per adonar-se que aquest govern accepta, de bon grat, partides pressupostàries superiors com: la promoció de l’Ajuntament de Reus a la TV local, la comunicació i publicitat de govern, la seguretat privada i les comunicacions telefòniques. Són aquestes despeses més justificables que el manteniment d’un mercat amb 36 anys d’activitat? Estem convençudes que no.

Altres ciutats catalanes tenen un únic mercat central. Segur que és així, però a Reus tenim la sort de disposar de dos mercats i aquest govern en vol tancar un, sabent perfectament que és una decisió sense marxa enrere. El govern d’ERC + JxReus + Ara Reus no vol conservar vius els dos mercats de la nostra ciutat.

En el PAM municipal, aprovat el desembre de 2019, el govern afirmava que durant el seu mandat tenia intenció de: invertir, impulsar, modernitzar i equipar el Mercat del Carrilet. És el –PAM – Pla d’Acció Municipal del mateix tripartit de l’anterior legislatura. En Carles Pellicer durant la campanya electoral va visitar el Mercat del Carrilet fent promeses de millora i modernització del Mercat del Carrilet.

Aquest govern ha desatès el Mercat del Carrilet, no ha permès la renovació de parades ni la implantació de parades noves, no ha atès les demandes de col·lectius interessats com els pagesos locals. Com és possible? Perquè no s’han acceptat aquestes possibles actuacions o ocupacions de parades? Haguessin aportat més ingressos, reactivat l’activitat i creant un efecte crida sobre el Mercat del Carrilet. Podríem aprofitar aquest espai per a ser aparador dels productes locals i promotor de les cooperatives ecològiques i de proximitat de la zona. No ho podem entendre. A aquest govern tripartit li convé la situació actual i, les paradistes, la ciutadania i la CUP no tenim prou informació per saber el perquè.

Seguirem al costat de les paradistes i de la seva lluita totalment justa, treballant perquè no es tanqui el Mercat del Carrilet.

Mònica Pàmies Flores, regidora de la CUP a Reus
Reus, 26 de febrer de 2020