La CUP de Reus celebra haver forçat el govern a un estalvi de diner públic en el finançament del tecnoparc

La Candidatura d’Unitat Popular denuncia que el govern de Reus ha malgastat 10 milions de diner públic com a resultat d’una mala gestió financera

La Regidora Ma. Luz Caballero va anunciar ahir el refinançament del préstec sobre l’edifici Tecnoparc amb una operació que permetrà l’estalvi de més de 2 milions i mig d’euros de manera immediata en el pressupost de 2021 i un estalvi de 875.000 euros anuals.

Malgrat que la CUP de Reus se n’alegri, també ha denunciat que s’hagi trigat a fer el pas tot i haver forçat el debat en diferents consells d’administració de Redessa. Segons Pau Aliagas, membre de l’Assemblea de la CUP i conseller a Redessa, “celebrem que el govern hagi entrat en raó en relació amb l’estalvi de diner públic, però demostra molt poca determinació i responsabilitat que no s’hagi fet fins avui”. Aliagas continua, “la proposta de refinançament no s’hagués dut a terme si la CUP no haguéssim insistit consell rere consell en l’argumentari de l’estalvi, ja que un informe del mateix govern reconeixia el sobrecost innecessari de l’operació del préstec sobre l’edifici del Tecnoparc”.

La formació anticapitalista també fa revisió de la mala praxi d’aquest govern i del tripartit, ja que el crèdit amb swap es va decidir durant el darrer any del govern del PSC, ICV i ERC. Segons la portaveu de la CUP de Reus, Marta Llorens, “feia poc temps que s’havia fet una remodelació total de la fira al Parc de Sant Jordi que havia costat molts diners, i aquest crèdit amb swap es va fer per una operació especulativa amb Metrovacesa i l’edifici al Tecnoparc. Tot aquest dispendi de diner públic podem dir que és la darrera obra mestra de Lluís Miquel Pérez.”

De fet, la Candidatura posa de manifest que tota aquesta operació es va aprovar en el darrer ple del mandat del 2007-2011 i totes les formacions presents al consistori, tant el govern del PSC, ICV i ERC com els grups de l’oposició CIU i PP van assumir les condicions financeres que comportava. En aquest sentit, la regidora Mònica Pàmies, anterior consellera a Redessa, critica el poc marge de denúncia que la CUP ha tingut en el darrer mandat en relació a aquesta operació: “vam intentar tombar aquest procés per la via legal ja que consideràvem que les condicions econòmiques eren abusives, però un informe jurídic justificava que no hi havia abús perquè un Ple municipal amb tots els vots a favor n’avalava l’operació”. En aquest sentit, els cupaires lamenten un marc jurídic i administratiu “tan garantista” i que el govern actual i l’anterior “l’utilitzi per a defugir responsabilitats, i més, quan es tracta de diner públic recaptat amb els impostos de la ciutadania”.

Finalment, la CUP de Reus valora la tasca de l’organització en termes de fiscalització de diner públic. En aquesta línia, Pau Aliagas defensa que “igual que hem fet amb la denúncia de la mala gestió de milions i milions d’euros de l’Hospital Sant Joan, la denúncia del malbaratament del pressupost més gran de l’Ajuntament com és el relacionat amb el servei de neteja i recollida de residus, també denunciem que hem trigat massa temps a posar remei a una operació financera”. A més, el conseller cupaire recorda que aquesta operació ens ha portat a pagar durant 10 anys “interessos abusius, llençant a la brossa, valgui la redundància, 881.421 anuals”.