“Els defensors del capitalisme són còmplices d’aquesta mort”

La CUP defensa la internalització dels serveis bàsics per “evitar que els beneficis de pocs estiguin per sobre del benestar de la majoria”

“No volem entrar en una guerra tècnica. No dubtem en cap moment de la qualitat dels professionals de l’àmbit dels serveis socials de la casa”, així ha arrencat la roda de premsa de la CUP arran de la mort d’una àvia de Reus que patia pobresa energètica.  La Candidatura no s’ha volgut centrar en el cas en concret perquè assegura que la problemàtica és “estructural”. Per aquest motiu Puig, que també és treballadora social, ha carregat contra les “limitacions d’un sistema que es demostra ineficaç davant les situacions d’emergència social”.

La regidora ha exigit al govern que arribi “fins al fons de la qüestió en matèria política i també judicial”. A més, ha insistit en què “cal recuperar la màxima sobirania dels serveis bàsics per evitar desgràcies com aquesta”. Proposen fer-ho a través de la internalització d’aquests en les empreses muncipals. En aquest sentit, Puig ha recordat que “Aigües de Reus, gestionada municipalment, va poder activar el protocol per ajudar a aquesta àvia mentre que Gas Natural, empresa privada, no ho va fer i tampoc se li va poder exigir”.

Edgar Fernández, també educador social, ha lamentat que fa un any i mig que intenten treballar en clau social amb el govern de Pellicer “però no hi ha manera”, afirma. El cupaire ha destacat la moció en contra de la pobresa energètica que la CUP va presentar el 28 de desembre de 2015. La moció, aprovada al plenari reusenc, donava suport a l’annex social de la Declaració de Ruptura del 9 de novembre i exigia el desplegament de tot allò en què hi ha competència municipal com “frenar els talls de subministrament energètic, els desnonaments i crear una comissió que tractés la qüestió de l’habitatge”. Després d’un any, segons Fernández, “a Reus hi ha talls de subministraments i desnonaments i la comissió està neutralitzada políticament”.

El regidor ha assegurat també que “quan s’insisteix en les partides socials al negociar ordenances i pressupostos ja sigui al parlament o a l’ajuntament és per evitar desgràcies com aquestes”. I ha sentenciat: “Quan una mort és provocada, sigui per acció o omissió, se’n diu assassinat. I els defensors d’aquest sistema en són còmplices”.