La CUP insta la Diputació a no convertir ERCROS amb un nou Castor

La CUP ha presentat aquest migdia en roda de premsa les quatre mocions que presentarà al proper Ple de la Diputació. Tenir part dels diners a la banca ètica, rebutjar el TTIP, no finançar els Jocs Mediterranis Tarragona 2017 i instar a ERCROS a assumir les responsabilitat mediambientals a Flix, són el motiu d’aquestes.

El diputat provincial de la CUP, el reusenc David Vidal, ha presentat en roda de premsa al Museu d’Art Modern de Tarragona les diferents propostes que la CUP presentarà al Ple del proper divendres 30 d’octubre a la Diputació.

Vidal ha començat presentant la moció que insta a la Diputació de Tarragona a col·laborar activament amb la banca ètica. En concret, planteja dues propostes: la primera, que la Diputació faci difusió i promoció d’aquestes entitats financeres ètiques arreu dels territori i als seus corresponents ajuntaments, i la segona, que la Diputació obri un dipòsit a alguna entitat de la banca ètica, amb l’objectiu que al 2019 hi hagi dipositat l’equivalent al 20% del seu pressupost.

La segona moció que ha explicat ha estat la que insta a la Diputació de Tarragona a oposar-se al TTIP, un moció que Vidal ha recordat que ja ha estat aprovada a l’Ajuntament de Reus i debatuda en diferents ajuntaments del Camp, el Baix Penedès i les Terres de l’Ebre.

Vidal ha destacat que, tot i que aquesta moció pugui semblar que tracta sobre un tema global que no té afectació al territori, “el TTIP suposa un greu perill per als municipis, ja que pot possibilitar la pèrdua de control dels serveis públics que es presten a les nostres comarques per part d’empreses privades”. A més, ha subratllat que la moció també emplaça a declarar “béns públics no susceptibles de negociació de cap tractat d’inversió ni de transacció mercantil” serveis públics elementals com puguin ser l’educació, la sanitat o els serveis socials.

La tercera de les mocions, de plena actualitat, insta a la Diputació a rescindir el protocol d’intencions entre la Diputació i l’Ajuntament de Tarragona per a finançar els Jocs Mediterranis Tarragona 2017. Vidal ha explicat que aquesta moció s’inclou dins de la dinàmica de denúncia per part de les CUPs dels diferents municipis que acullen aquests jocs, els quals “no aportaran cap valor afegit al territori, sinó que deixaran una herència d’endeutament als diferents ajuntaments i acabarem pagant tots els ciutadans i ciutadanes”. A més, també ha denunciat que s’utilitzin aquests Jocs amb l’excusa de la “promoció de l’esport”, quan aquests jocs “no tenen res a veure amb l’esport, sinó més aviat en operacions especulatives i econòmiques”.

Per últim, Vidal ha presentat la moció per exigir a l’empresa ERCROS que se faci responsable ambiental de la contaminació de l’embassament de Flix i el sòl que ocupa la seva fàbrica en aquest municipi de la Ribera d’Ebre.

Vidal ha alertat que al 2017 “ERCROS es pot convertir en un nou Castor, quan l’empresa marxarà del territori deixant centenars de persones sense feina i tot un terme contaminat, que haurem de descontaminar les institucions públiques amb els diners dels ciutadans i ciutadanes”. Per aquest motiu, ha instat a la Diputació “a moure fitxe amb previsió” per evitar un nou escàndol al territori.

Clicant els següents enllaços podeu descarregar les mocions registrades:

rdpmocions231015