La Memòria Històrica a Reus, una assignatura pendent

Avui fa 80 anys que van afusellar al President Companys. A Reus, s’havia de fer un homenatge a la Plaça Catalunya que finalment s’ha suspès per mesures contra la Covid-19. A Barcelona i altres indrets però, sí que s’ha celebrat, d’una manera o altra, la commemoració a la figura de Companys.

Lluís Companys fou una de moltes víctimes del franquisme, però el seu assassinat és un símbol, pel fet de ser un president escollit democràticament, perquè la seva execució fou conseqüència d’una «justícia» que, encara avui, continua actuant en molts àmbits, perquè l’estat espanyol no ha demanat mai perdó, com ho han fet altres estats implicats en la captura i entrega del president al règim franquista.

A la nostra ciutat, sembla que el tema de la Memòria Històrica no importa gaire al govern de Reus. Durant el mandat anterior, la CUP hem proposat diverses accions per dignificar la memòria històrica. Es va aprovar, per exemple, una moció per assenyalar els alcaldes franquistes que hi ha exposats a la Sala Evarist Fàbregas de l’Ajuntament o posar plaques Stolperstein a diverses víctimes del feixisme. A hores d’ara, però, el govern de JxCat, ERC i Ara Reus continua sense dur a terme cap d’aquestes propostes.

Trobem greu que el govern municipal no estigui fent els deures en clau de memòria històrica i encara més estant ERC al capdavant. El desinterès per aquest tema es fa evident quan ni tan sols es fa esment al Pla d’Acció Municipal.

La CUP considerem que en un moment en què vivim un augment d’agressions feixistes, Reus hauria de ser un exemple de lluita antifeixista, creant un veritable mur cap a la ultradreta. Pintades, escridassades, cops, trencadisses, vexacions a entitats i persones, assenyalaments i denúncies a tot tipus de persones per defensar les seves idees, són alguns exemples que la ciutat ha patit. Però queda palès que el govern no té cap intenció en visibilitzar ni aturar el feixisme.

Ara ens preguntem si el govern local farà costat a les 40 persones represaliades de Reus per protestes independentistes.