Per què una empresa pública d’energia i no per gestionar el servei de recollida i neteja?

La Candidatura d’Unitat Popular de Reus acusa el govern d’una enèsima gesticulació pel que fa a la gestió mediambiental de la ciutat de Reus

El govern ha encarregat uns estudis de viabilitat (dels quals no se’n sap el cost) per a la creació d’una empresa pública que espera que s’enllesteixi abans d’acabar el mandat. Segons la regidora Marta Llorens, “Aquest és un pas que la Cup de Reus no veiem gens clar i el trobem com un engany més a la ciutadania. A l’inici del mandat i en el marc de negociacions per entrar a govern, l’alcalde Carles Pellicer va assegurar-nos que era una promesa electoral que no podria complir perquè no era viable”.

En aquest sentit, la Candidatura titlla aquest govern de poc valent quan planteja una empresa pública que no sigui distribuïdora d’energia per tal de poder donar resposta a les famílies més vulnerables de la ciutat i poder oferir una gestió directa d’un dret bàsic que ara mateix es veu amenaçat per les grans empreses. La regidora Mònica Pàmies planteja que “potser no és el moment de promoure una empresa pública de promoció d’energia verda i sostenible ja que hi ha altres mesures més urgents i que poden influir més directament a la ciutadania i en una mirada verda a la ciutat i que, en canvi, el regidor Rubio no ha tingut en compte mai en tot el temps que fa que encapçala la regidoria de Medi Ambient. Podem parlar de dos exemples concrets: avui dia comptem amb uns autobusos públics de gasoil amb un contracte per 10 anys i una licitació del servei de recollida i neteja que no planteja cap alineament amb les normatives europees cap a un Residu Zero, sense cap visió cap a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que haurien d’estar compresos en l’Agenda 2030″

Des de la Cup també critiquen que les darreres mesures dutes a terme pel govern tal com la bonificació d’impostos per aquelles empreses i habitatges que practiquin l’energia verda són totalment insuficients. I, a més, la Comissió de Medi Ambient de la Cup també planteja que la instauració del pla de mobilitat elèctrica a la ciutat s’ha de desenvolupar de manera molt meditada i assequible per a tothom ja que a hores d’ara poder accedir a un cotxe elèctric només és propi d’aquelles famílies amb un cert poder adquisitiu.

Per tant, i com a valoració final d’en Joan Ribas, membre de la Comissió de la Cup que estudia la internalització del servei de neteja i recollida de la ciutat, diu que “la creació d’una empresa municipal per la gestió d’energia és un mer gest propagandístic i electoralista”. A més, en la mateix línia, Marta Llorens, portaveu de la Candidatura d’Unitat Popular i també membre de la mateixa comissió, pregunta “per què el govern, i en concret el regidor Rubio, no plantegen cap dubte a l’hora de fer estudis per a la creació d’una empresa pública per gestionar energia i, en canvi, sempre han qüestionat els resultats dels estudis de viabilitat per la internalització del servei de recollida i neteja quan demostren eficiència econòmica i mediambiental i expliquen la millora de drets laborals dels treballadors, una qüestió important que demana el sindicat UGT i que, segons aquest sindicat, no compleix la nova licitació”.

En conclusió, la Cup de Reus valora que la gestió directa dels drets bàsics per part de certs governs, com el de la ciutat de Reus entre JxReus, ERC i Ara Reus es veu de manera totalment interessada deixant de banda el benefici estructural que aporta la gestió directa de cara a la ciutadania, la qual ha de tenir un accés als serveis públics de manera universal i equitativa.