La privatització del servei de la brossa suposa nous costos i s’enfila als gairebé 12 milions d’euros anuals per als reusencs i reusenques

La CUP de Reus fa temps que denuncia que el negoci de la brossa fa pudor i per això en demana la gestió directa per part de l’ajuntament. Entre d’altres, es demana la internalització perquè és el servei més car per a la ciutat i està en mans de l’empresa privada FCC que fa negoci econòmic d’un servei bàsic. A més a més, aquesta empresa gestiona el servei a Reus des de l’any 1967, en ple franquisme, i ja ha estat denunciada diverses vegades per casos de corrupció a ciutats com Badalona.

Des de la Candidatura, l’any 2016, es va demanar al govern municipal un informe extens per analitzar què suposaria internalitzar aquest servei bàsic que l’ajuntament ha de garantir sí o sí.  I les conclusions són clares: internalitzar el servei suposaria un estalvi d’1,3 milions d’euros cada any. Uns diners que es podrien invertir en qüestions socials, en salut o en àmbits prioritaris.

La CUP, amb aquest estudi en mà, va proposar celebrar un referèndum per demanar a la ciutadania reusenca si volia internalitzar aquest servei per gestionar-lo directament, millorar-ne la transparència i estalviar com a ciutat. Cap grup polític hi va donar suport. I ara es tornen a fer palpables les conseqüències de l’externalització: l’empresa ara incrementa el cost del servei fins arribar als 11,9 milions d’euros anuals tenint en compte l’increment de l’IPC.

Els reusencs i reusenques, doncs, haurem de pagar més pel mateix servei i ho regalarem a una empresa perquè sí. És per això que la CUP insisteix en la necessitat de recuperar la sobirania externalitzada per gestionar de forma més eficaç els serveis municipals i evitar aberracions com aquesta.

El 31 de desembre de 2018 s’acaba el contracte amb FCC però des el govern no tenen cap intenció de gestionar la internalització de la recollida de residus urbans i obriran un nou concurs si no es prorroga el contracte actual.

En aquest enllaç podeu recuperar l’Infocup que vam fer sobre el servei de la recollida de residus a Reus: https://cupreus.cat/wp-content/uploads/2017/04/Infocupbrossa.pdf