La ciutat de Reus, més bruta que mai

Seguint amb la tradició estival i amb el període de vacances, la ciutat de Reus se’ns apareix més bruta que mai. De fet, l’evidència és impossible ja de dissimular enguany, i com en estius anteriors sorgeix la indignació de molts veïns davant d’aquesta situació que es manifesta profusament a les xarxes… i també la resposta institucional de l’Ajuntament, amb l’alcalde al capdavant, culpant d’incivisme la ciutadania.
El cert és que la situació és alarmant: carrers bruts, taques d’oli dels mateixos camions de la recollida a la vora dels contenidors i a la via pública, contenidors plens, olors…

El 2018 ja hauria d’haver acabat l’actual contracte de la neteja i recollida, un contracte milionari prorrogat des de fa anys i que té com a beneficiari actualment a FCC, que utilitza camions i maquinària obsoleta per prestar aquest servei, els incomptables incendis dels camions de la brossa en donen fe.

Això ens porta a una primera pregunta: És que potser FCC no cobreix com cal les vacances dels seus treballadors? Com és que cada estiu passa el mateix, i enguany corregit i augmentat? Com és que en plena pandèmia tenim uns carrers i uns contenidors que ja no és que no estiguin desinfectats, és que directament estan molt sovint plens a vessar i brutíssims? Com és que FCC no fa un servei adequat i els contenidors queden plens durant dies? De tot plegat, n’hi ha material gràfic i la ciutadania i els nostres barris en poden donar fe. L’estiu del 2020 serà el de la vergonya per FCC a Reus.

La segona pregunta va adreçada a l’Ajuntament: Com pot ser que els controls institucionals estiguin fallant en tots els sentits pel que fa a aquest servei? No hi ha cap mena d’ambició per millorar aquest servei? Se supervisa com cal FCC? Recordem que estem parlant d’un servei essencial per tot el que suposa de salut pública, que repercuteix a escala econòmica a les butxaques de la ciutadania i que té conseqüències en la convivència ciutadana i el mateix medi ambient. Com és que els indicadors mostren un retrocés anual en recollida selectiva? No hi té res a dir el regidor de Medi Ambient?

La realitat és que mentre es produeix l’última polèmica per la brutícia de la nostra ciutat, vivim tots plegats enmig d’una pandèmia sense precedents en generacions. Recorden quan va sorgir la polèmica per la desinfecció de les residències i els espais públics per la covid-19? Doncs sembla que la cosa no va amb l’Ajuntament de Reus ni amb FCC. I si ja és urgent mantenir una ciutat neta sempre, no fer-ho enmig d’una pandèmia i d’una situació social i econòmica que ha deixat a la cuneta milers de famílies és inadmissible.

Per què no es van explorar altres opcions al seu moment, com podia ser la gestió directa per part de l’Ajuntament d’un servei tan delicat i que ara fa aigües per tot arreu? O si no era aquesta la millor opció, per què no es va proposar alguna alternativa per part de l’Ajuntament? És evident que els treballadors de la neteja i recollida de residus fan la seva feina. La fan FCC (i acòlits) i l’Ajuntament?

Abel Guinovart
Membre de la comissió de residus i neteja de l’Assemblea de la CUP de Reus