#SANTJORDIETSTU: Per un consum responsable

La diada de Sant Jordi és una de les més celebrades a Catalunya i, per tant, també a la nostra ciutat.

Una diada farcida de propostes i reivindicacions: la lectura, les roses, la llengua, la nació, el festeig, l’amistat. Tot això es concreta en moltes activitats culturals com presentacions de llibres, conferències, exposicions, cultura popular, amb propostes creatives i artístiques que fomenten la relació entre persones, el coneixement del treball associatiu i amb un paper destacat de les escoles i la gent gaudint del dia pel carrer.

Aquest 2020, però és ben diferent i, tot això que ens agrada tant no es podrà celebrar. Per això han sorgit iniciatives per promoure la festa des de les xarxes amb activitats virtuals, si més no per recordar-nos que és el dia que és. Però, més enllà d’això, la diada d’enguany tindrà conseqüències greus en les activitats comercials que se’n deriven, la més significativa toca al gremi de llibreters perquè com sabem, la major part de guanys d’aquesta indústria i servei es concentren en la venda d’aquest dia.

Ara és l’hora, doncs, del suport als nostres llibreters de capçalera i complir amb la compra de proximitat, de preservar la nostra sobirania com a ciutat i com a poble perquè tot reverteixi en la nostra comunitat. Potser de triar amb més calma i fer una compra responsable mirant allò que ens serà útil i plaent. Així ho han demanat moltes llibreries de Catalunya al manifest: #SANTJORDIETSTU

La millor manera de demostrar-ho és o bé fent la compra virtual i esperar a recollir-la quan puguem o bé pensar en un Sant Jordi en altres dates més avançades en què sigui possible fer celebracions al carrer i no caure en la compra digital a plataformes que sovint no paguen els impostos aquí i que exposen els repartidors a la malaltia amb unes prestacions econòmiques ridícules.

De fet, podem optar per fer totes dues coses: mentre el 23 d’abril continuem celebrant la diada com un pilar de la cultura i la llengua catalanes de forma virtual, esperem que tal com es proposa ara, a l’estiu en puguem gaudir presencialment i amb tot el seu sentit.

La decisió és nostra, Sant Jordi és el 23 d’abril i ja que no tenim primavera, potser el podrem celebrar a l’estiu.

Els llibres no caduquen i Sant Jordi no és el Black Friday.