Per una targeta moneder d’impacte social i local

Des de la CUP sempre hem apostat per una administració activa a l’hora de garantir els drets bàsics que propicien una vida digna a les persones. No obstant això, l’actual situació d’emergència sanitària i la crisi social i econòmica que se’n derivarà, farà que el nombre de persones i famílies que es trobaven en situació de risc i d’exclusió pugui augmentar molt. A més, l’experiència de la crisi que encara no hem pogut tancar, ens fa preveure una regressió pel que fa a polítiques socials i als drets col·lectius així com una precarització en la gestió des de serveis socials per manca de recursos i programes.

En el proper ple municipal, proposarem la creació d’una targeta moneder d’impacte social i local. Aquesta targeta, que ja funciona amb èxit a diferents ajuntaments catalans com Barcelona, Sant Cugat, Montmeló o Palma, fa referència exclusivament als ajuts atorgats des de serveis socials municipals a persones que es troben en una situació de necessitat o vulnerabilitat.

La targeta moneder social afavoreix la normalització de l’ajuda superant l’estigmatització d’haver d’acudir a centres benèfics i caritatius. A més de poder escollir els aliments a consumir, les persones beneficiàries podran triar les botigues de proximitat i confiança. El funcionament és ben senzill, com ho indica el seu nom, serà carregada com un moneder amb aquell import determinat al pla de treball respectiu perquè sigui destinat a la compra dels productes esmentats.

Mitjançant estratègies d’atenció i distribució com aquesta targeta moneder que normalitza l’ajuda i permet una alimentació de qualitat, equilibrada i saludable, es millora la gestió local de les polítiques de distribució d’ajuts econòmics per part de serveis socials però, el més important, és que garantim els drets més bàsics, necessaris i d’urgència des de la generació de polítiques que fomenten l’autonomia, la promoció i la coresponsabilitat.

Per altra banda, en un moment que cal defensar més que mai el comerç local i de proximitat, aquesta moció té l’objectiu de crear sinergies i potenciar-lo mitjançant convenis que afavoreixin descomptes en determinats productes, creant així una xarxa de comerç local sensibilitzat, solidari i col·laborador.

Des del grup municipal de la CUP hem fet un pas endavant i estem oferint bateria de propostes en clau social, econòmiques i culturals. Cap persona ha de quedar enrere i caldrà generar polítiques de discriminació positiva per determinats sectors socials i econòmics. El repte és immens, caldrà que oferim el màxim de nosaltres. En l’àmbit polític i en l’àmbit personal.

Edgar Fernández
Regidor de la CUP de Reus i militant d’Endavant (OSAN)