El Consell Comarcal manté el vet i la manca de transparència a les empreses
El Ple del Consell Comarcal del Baix Camp convocat per demà votarà la nova proposta de Reglament Orgànic Comarcal, el qual ha estat modificat a petició d’una moció de la CUP aprovada al plenari de l’abril de 2016. Tant els propis serveis jurídics com la CUP han introduït desenes d’esmenes al document, però el govern comarcal ha rebutjat totes aquelles que feien referència a millorar la transparència i garantir la participació de l’oposició als consells d’administració de les empreses.
La CUP va proposar a l’abril de 2016 la reforma del Reglament Orgànic Comarcal, document que regula el funcionament i les competències del Consell Comarcal, ja que el text vigent data de 1993. En el Ple celebrat el 19 d’abril de 2016 es va aprovar la proposta i fins al present s’ha desenvolupat un treball per redactar el nou ROC.
La CUP ha presentat desenes d’esmenes de reforma amb un doble objectiu: millorar la transparència del Consell Comarcal i els seus organismes així com apropar el funcionament del Consell a la ciutadania. La pròpia secretaria del Consell també ha introduït desenes d’esmenes per tal d’actualitzar el document i adequar-lo a la realitat actual, a diferència del govern que no n’ha presentat cap ni una, ja que el document vigent havia quedat caduc.
Tot i l’esforç realitzat pel Grup Comarcal de la CUP, totes les esmenes de caràcter tècnic han estat acceptades per unanimitat, però aquelles esmenes que pretenien aprofundir en la transparència i control del Consell, i especialment de les seves empreses, han estat rebutjades per part del govern comarcal (CiU, ERC, PSC i ARA Reus).
La més destacada de les esmenes rebutjades era la de garantir que tots els partits polítics representats al plenari del Consell tinguin representació al consell d’administració de les empreses, les quals gestionen més pressupost que el propi Consell Comarcal.
Actualment, la totalitat dels vots en aquests consells d’administració estan a mans dels partits polítics del govern, molts d’aquests a mans d’alcaldes o regidores que ni tant sols són consellers comarcals.
Això fa que en aquests òrgans de govern de les empreses no hi hagi cap tipus de transparència, ja que els partits de l’oposició no poden accedir a la informació que s’hi tracta, així com que hi hagi unes remuneracions desorbitades per assistir en aquests òrgans.
Per altra banda, la CUP també presentarà una moció en el plenari de demà per tal de rebutjar i fer front a l’augment de l’activitat de l’extrema dreta a la comarca, que ha provocat per exemple, que hagin robat fins a dues vegades la pancarta de “Llibertat presos polítics” que penja a la pròpia façana del Consell Comarcal.
La CUP espera que els partits del govern donin suport a la proposta, tenint en compte l’ostentació pública que consellers comarcals del PP i C’s han fet a les xarxes de la seva participació en les accions d’aquests grups feixistes.
Comments are closed.