SALVEM EL MERCAT DEL CARRILET

Campanya en defensa del Carrilet!

El govern de Reus va comunicar el febrer de 2020 el tancament del Mercat del Carrilet sense cap justificació ferma. Lluny d’actuar com a servei públic, JuntsxCat, ERC i Ara es basen en què cap gran operador (és a dir, cap supermercat) no vol ocupar l’espai i, per això, segons ells, el mercat no és viable. Només hi veuen el factor econòmic i obliden el factor social.

El tancament del Mercat del Carrilet suposa una pèrdua de drets col·lectius, una pèrdua d’un espai de cohesió social, on el veïnat fa vida i es relaciona, així com una pèrdua d’un seguit de petits comerços locals i de proximitat, regentats en la seva majoria per dones. Ja hem vist com aquest govern municipal s’omple la boca d’economia social i solidària i de fomentar el comerç local, però la realitat és que al 2021 a Reus s’obriran dos nous Mercadona i es tancarà un mercat municipal. No ho permetrem.

Tant en l’àmbit municipal com comarcal, la CUP de Reus hem presentat diverses propostes per dinamitzar el Mercat del Carrilet i evitar així el seu tancament, però sempre ens hem topat amb el rebuig del govern. Un govern (Junts, ERC i Ara) que es nega a escoltar les paradistes o a trobar alternatives per mantenir el mercat.

És l’hora que els veïns i veïnes de Reus actuem de manera organitzada per defensar els nostres drets. Participa de les següents accions i salvem el Mercat del Carrilet!

CALENDARI D’ACCIONS


Salvem el Mercat del Carrilet

Dissabte, 12 de desembre
→ 12:30h

Mural en defensa del Mercat del Carrilet a l’Avinguda de Jaume I, davant del mercat. També hi haurà vermut.

Divendres, 18 de desembre
→ 19:30h

Taller de cuina obert a tothom al Mercat del Carrilet a càrrec de la cuinera Mariona Quadrada

Dissabte, 19 de desembre
→ 11h

Taller de cuina obert a tothom al Mercat del Carrilet a càrrec de la cuinera Mariona Quadrada. Aquest taller també el pots seguir per streaming pel compte de Facebook de la CUP de Reus.

Dissabte, 19 de desembre
→ 19h

Concentració a la Plaça del Mercadal de Reus.
Duem a terme totes les mesures de seguretat sanitàries contra la propagació de la Covid-19. Recordem: Distància de 2m, mans netes i mascareta.

Al 2021

Continuarem amb més accions. No defallirem fins aconseguir que les paradistes es mantinguin al Mercat del Carrilet. Estigueu atents a les convocatòries!

LES MENTIDES DEL GOVERN DE REUS

El govern de Reus (JuntsxCat, ERC i Ara Reus) vol tancar el Mercat del Carrilet sense cap justificació.

1) “El Mercat del Carrilet no és viable econòmicament”

En primer lloc, el govern parla de pèrdues com si fossin una empresa quan haurien d’actuar com a servei públic. Només hi veuen el valor econòmic i obliden el valor social. En segon lloc, només s’ha actuat per trobar un supermercat que ocupi part del mercat. No han buscar altres opcions per dinamitzar-lo i van votar en contra d’obrir el diàleg amb interessats.

2) “L’edifici està en mal estat i s’ha d’enderrocar”

La CUP vam demanar l’estudi tècnic de l’edifici i aquest garanteix 20 anys més de vida als materials. Si l’edifici està deteriorat és per la falta de manteniment a càrrec de l’ajuntament. De fet, han estat les paradistes del mercat qui han hagut de cobrir les despeses de l’edifici.

Descarrega l’informe tècnic del Mercat del Carrilet.

3) “Ningú va a comprar al Mercat del Carrilet”

El Mercat del Carrilet és ben viu i les paradistes constaten que s’hi guanyen la vida. A més, les següents generacions volen continuar amb el negoci.

AMB MIRADA DE DONA

El 90% de les paradistes són dones emprenedores. I el seu relleu també ho serà.

La mirada feminista en polítiques econòmiques també és donar suport a les pimes i autònomes. L’emprenedoria de dones no només és dirigir grans empreses sinó també regentar petits negocis, com les parades del mercat.

El 90% de les paradistes son dones

QUÈ FEM LA CUP?

Ple Reus

LA CUP INSISTEIX EN DONAR CONTINUÏTAT AL MERCAT DEL CARRILET AL PLE DE REUS

21/12/2020
La CUP presenta una segona moció al Ple de l’Ajuntament de Reus per evitar el tancament del Mercat del Carrilet i oferir alternatives per a la seva dinamització.

defensa comerç local i de proximitat

LA CUP VOL IMPULSAR EL CONSUM DE PROXIMITAT I LIMITAR LES GRANS SUPERFÍCIES A LA CIUTAT

16/12/2020
El grup municipal proposa estudiar la creació d’un Centre d’Intercanvi Agroalimentari de Proximitat vinculat amb productors del territori.

Campanya salvem el mercat del carrilet

LA CUP INICIA UNA CAMPANYA PER SALVAR EL MERCAT DEL CARRILET

09/12/2020
La Candidatura d’Unitat Popular durà a terme una sèrie d’accions per a reivindicar la continuïtat del Mercat del Carrilet.

Concentracio Salvem el Mercat

CONCENTRACIÓ EN SUPORT DEL MERCAT DEL CARRILET

19/12/2020
La CUP i les organitzacions de l’Esquerra Independentista de Reus són al costat de les paradistes del Mercat del Carrilet per evitar el seu tancament. En total s’agrupen més de 60 persones davant l’Ajuntament de Reus.

Taller de cuina

LA CUP ORGANITZA UN TALLER DE CUINA PER REIVINDICAR EL MERCAT

18/12/2020
El divendres 18 i dissabte 19 la CUP de Reus organitza uns tallers de cuina al Mercat del Carrilet per dinamitzar, reivindicar i posar en valor aquest espai. El taller-xerrada anirà a càrrec de la Mariona Quadrada i tots els productes són del Mercat.

Mural Mercat del Carrilet

LA CUP PINTA UN MURAL EN DEFENSA DEL MERCAT DEL CARRILET

12/12/2020
La CUP de Reus pinta un mural a l’Avinguda de Jaume I en defensa del Mercat del Carrilet. A la il·lustració es pot veure la lluita entre el comerç local i el capitalisme i les grans superfícies. A la part dreta es llegeix ‘SALVEM EL MERCAT DEL CARRILET’.

cup desmenteix informe tècnic

EL TANCAMENT DEL MERCAT DEL CARRILET NO ESTÀ JUSTIFICAT PER CAP CAUSA TÈCNICA

30/11/2020
La CUP considera que l’informe tècnic no justifica el tancament del Mercat del Carrilet i carrega contra el govern de Reus per «haver abandonat durant anys el manteniment de l’edifici»

cup defensa comerç local

REUNIÓ DE LA CUP I LA REGIDORIA D’EMPRESA I OCUPACIÓ DE REUS PER IMPULSAR EL COMERÇ LOCAL

17/04/2020
Algunes de les demandes van ser la reducció del preu de lloguer de les parades del Mercat del Carrilet i l’ampliació del termini de fi de contracte de les parades del mercat, fixat actualment al juny de 2021.

comerç de proximitat

LA CUP S’OFEREIX PER TREBALLAR AMB EL GOVERN DE REUS PER BLINDAR EL PETIT COMERÇ LOCAL

09/04/2020
La CUP insisteixen en la gratuïtat del lloguer de les paradistes dels mercats municipals, per protegir el comerç local. “El govern ni tan sols ha adequat el preu del lloguer a la mitja jornada que actualment estan fent”, lamenten.

Producte local

OPINIÓ | OPORTUNITATS SOLIDÀRIES: PETIT COMERÇ O GRANS SUPERFÍCIES

01/04/2020
Article d’opinió de la Mariona Quadrada, membre de l’Assemblea Local de la CUP Reus. “Ara més que mai, els mercats i el petit comerç de l’alimentació han de ser una estructura de país, una estructura sobirana que va des del productor al venedor i al consumidor”.

Campanya proximitat

LA CUP DE REUS ENGEGA LA CAMPANYA #REUSDEPROXIMITAT PER AFAVORIR EL COMERÇ LOCAL I DE PROXIMITAT

01/03/2020
El grup cupaire defensa que ara més que mai cal donar suport al petit comerç i anima a consumir productes de proximitat per protegir l’economia del territori. Arran la Covid-19, “els mercats municipals han vist reduït el seu volum de compra, en contrast amb els supermercats”.

mercat

LA CUP ES NEGA A ABANDONAR EL MERCAT DEL CARRILET I PROPOSA ALTERNATIVES PER DINAMITZAR-LO

11/02/2020
la CUP creu que no hi ha hagut voluntat política per dinamitzar l’espai i planteja possibles solucions a fi d’evitar el seu tancament. Defensen un model vinculat al comerç de proximitat, amb parades d’alimentació diferenciades i protegides, on el valor diferencial sigui el mercat en si.

Mercat del Carrilet

QUÈ HI HA DARRERE DEL TANCAMENT DEL MERCAT DEL CARRILET?

26/02/2020
El Mercat és un ens integrador, que dóna servei al barri, és un espai on el treball professional de les paradistes altament feminitzat dóna un caliu familiar i vertebrador a la zona. Cap altre espai pot substituir aquest caire social del Mercat.

Moció ajuntament de reus

MOCIÓ PRESENTADA PER LA CUP AL PLE DE REUS PEL NO TANCAMENT DEL MERCAT DEL CARRILET

21/02/2020
Proposta al Ple de l’Ajuntament de Reus per facilitar el diàleg entre paradistes i govern, allargar el termini dels contractes, permetre el traspàs de les concessions de les parades existents i obrir el diàleg amb agents interessats en implantar-se al Mercat del Carrilet.

Mercat Carrilet

LA CUP INSISTEIX EN EL NO-TANCAMENT DEL MERCAT DEL CARRILET

28/02/2020
La CUP de Reus està convençuda que el Mercat del Carrilet és viable i continuarà lluitant per evitar el seu tancament. Aquest govern ha de ser conscient que tancar el Mercat del Carrilet és una irresponsabilitat i suposa l’abandonament intencionat de tota una zona de la nostra ciutat.

Història

Al febrer de 2020 el govern de Reus (Junts, ERC i Ara) va anunciar el tancament del Mercat del Carrilet amb la finalització del contracte de les parades, el 21 de juny de 2021. Carles Prats (ERC), regidor d’Empresa, va exposar al ple del 21 de febrer de 2020 que per la solvència econòmica del mercat “era imprescindible l’entrada d’un gran operador del sector de l’autoservei alimentari”, és a dir, la instal·lació d’un supermercat. Com que el govern no va trobar cap operador interessat (després de reunir-se amb 6 supermercats) i apel·lant a la sostenibilitat financera, es nega a donar continuïtat al Mercat del Carrilet.

En aquell moment, el grup municipal de la CUP de Reus vam portar a ple una moció pel NO tancament del mercat, oferint alternatives per la seva dinamització. De fet, vam presentar una bateria de propostes per donar continuïtat al Mercat del Carrilet, un servei públic bàsic al Barri Carrilet i a la ciutat. Les propostes van ser rebutjades pel govern, que insisteix en el seu tancament.

Més endavant, al Consell Comarcal del Baix Camp, la CUP va presentar una altra proposta amb l’objectiu de mantenir el Mercat del Carrilet, però tots els grups, incloent el PSC, que mesos anteriors s’havia mostrat favorable a la continuïtat del mercat, van votar en contra.

Igualment, la CUP hem continuat al costat de les paradistes i duem a terme la campanya “Salvem el Mercat del Carrilet”.