El regidor Fernández també trasllada dos debats, sobre ordenances i noves fórmules de tinença, al Consell Municipal d’Habitatge
La Candidatura d’Unitat Popular de Reus torna a alertar de la greu problemàtica de l’habitatge a Reus, una situació actual ja d’emergència i que «s’agreujarà els pròxims mesos». Tot i celebrar la moratòria de desnonaments que va anunciar ahir el govern espanyol, els anticapitalistes consideren que això només serveix per donar oxigen durant unes setmanes.
En referència al conveni signat entre l’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya per inspeccionar 40 pisos buits, propietat de bancs, per «motivar a incloure’ls a la borsa d’habitatge», el regidor cupaire Edgar Fernàndez recorda que ja existeixen «grans beneficis fiscals i econòmics per dinamitzar els pisos en desús» i que «en lloc de motivar que els pisos buits es posin a lloguer, l’Ajuntament hauria de forçar o negociar amb els bancs i els grans tenidors la cessió dels pisos a 5 o 7 anys a la Borsa d’Habitatge de Reus».
Fernàndez: «El problema de l’habitatge és que allò que és bàsic per a la vida, com tenir un sostre, estigui subjecte als interessos del mercat»
La CUP també proposa que l’aplicació de les sancions coercitives s’activi com més aviat millor perquè els pisos deixin d’estar en desús, de fet «és una mesura que fa anys que es pot aplicar i no hi ha hagut manera», carrega Fernàndez. Per altra banda, a formació insta al govern de Reus a fer una campanya informativa sobre les opcions d’arrendament de pisos en desús, per tal de facilitar que diferents propietaris els posin a lloguer.
En aquest sentit, Fernàndez recorda la moció de la CUP aprovada el febrer de 2020 per àmplia majoria perquè la ciutadania rebés la informació necessària amb relació a l’accés a l’habitatge i pel coneixement dels seus drets, però que en canvi, «no s’ha fet res». El regidor clama que es faci una campanya similar a la que es va fer amb els pisos de la Patacada, «que es va aconseguir posar a lloguer en quatre dies» recorda.
El regidor cupaire també posa sobre la taula del Consell Municipal d’Habitatge dos debat: un sobre ordenances i política fiscal, de cara a la seva aprovació prevista al setembre; i l’altre, sobre noves formes de tinença, com poden ser les cooperatives d’habitatge.
Finalment, Fernàndez ha valorat la feina de les diferents entitats de la ciutat que treballen per l’habitatge, com el Sindicat d’Habitatge de Reus, que actua cada setmana per aturar desnonaments; ARSU, al costat de les persones sense sostre; Reus Refugi i UCRF que denuncien el racisme estructural i la dificultat de poder-se empadronar a la ciutat.
La Candidatura d’Unitat Popular volem denunciar la manca de voluntat política del govern de Reus en el soterrament de la línia d’alta tensió dins del nucli urbà. És incomprensible què impedeix al govern (JxCat, ERC i Ara Reus) donar compliment al seu compromís electoral en el soterrament de les torres d’alta tensió a la urbanització El Pinar. Aquesta és una demanda bàsica i d’obligat compliment per llei. Mantenir les torres d’alta tensió dins d’una zona habilitada té un alt risc tant per a la salut de les persones com per al medi ambient.
Al 2011 l’alcalde Carles Pellicer va anunciar que havia aconseguit un acord amb Endesa, desbloquejant el projecte que havia estat llargament reivindicat pels veïns. En canvi, a hores d’ara encara no s’ha fet res. Tot i preguntar sobre aquest tema en Comissió Informativa el passat mes de març, no vam rebre cap resposta convincent. Per això, el grup municipal de la CUP hem demanat més informació a govern per tal d’aclarir en quin punt està bloquejat el projecte i per què no s’està avançant en aquest sentit. Concretament preguntem:
Les torres d’alta tensió poden provocar greus perjudicis a la salut de les persones. Més enllà de la contaminació electromagnètica, la contínua exposició per habitar prop de les torres d’alta tensió afecta a la qualitat de vida dels veïns i pot provocar mals de cap, insomni o migranyes. Les línies d’alta tensió aèries també impacten de manera significativa al medi ambient. A més de la segmentació i fragmentació del territori, els cables d’alta tensió provoquen la mort de més de 30.000 aus a l’Estat espanyol, moltes d’elles, espècies amenaçades.
Per tot això, instem al govern de Reus (Junts, ERC i Ara Reus) que actuï amb la màxima celeritat per tal de solucionar un problema tan greu com aquest i que s’arrossega des de fa més d’una dècada.
Avui, 30 de març, els treballadors i treballadores d’IQOXE tornen a protagonitzar dues jornades de vaga per reclamar un nou conveni laboral. Segons els representants dels treballadors, IQOXE no té la intenció de modificar la plantilla mínima per garantir l’operació de les plantes en les condicions òptimes de treball. Davant d’aquesta convocatòria de vaga, les assemblees locals de la CUP al Camp de Tarragona manifesten tot el seu suport i fan una crida a la solidaritat de la població.
La CUP recorda que justament algunes de les conclusions que l’ex-diputat cupaire Vidal Aragonés va presentar a la Comissió d’Estudi de la Seguretat del Sector de la Petroquímica, i que finalment no es van acceptar, tenien relació amb l’àmbit laboral. La CUP segueix considerant “incomprensible que no s’acceptessin unes conclusions objectives on hi constaven els incompliments que han vingut fent algunes empreses del complex petroquímic de Tarragona”, afirma Laia Estrada, diputada de la CUP. Entre aquestes conclusions que van quedar fora, Estrada especifica “l’augment de ritme treball i una reducció del número de treballadors i treballadores”, com un dels elements que va tenir a veure amb l’explosió, segons la pròpia interlocutòria del cas.
Així doncs, aquest dimarts 30 de març regidores de les diferents CUP del Camp, la diputada de la CUP, Laia Estrada i l’ex-diputat de la CUP Vidal Aragonés, seran davant l’empresa IQOXE al costat dels treballadors i treballadores. Segons la formació independentista, el conjunt de la població de les nostres comarques s’ha de sentir interpel·lada per la lluita d’aquests treballadors, doncs “millorar la seva seguretat significa millorar la del conjunt de la població”.
Remarquen que la tutela i cura dels animals de carrer són responsabilitat municipal i consideren «injust» que les associacions d’animals hagin de costejar l’alimentació i altres despeses
El grup municipal de la CUP ha proposat aquest matí diverses millores en el nou conveni de gestió de colònies felines entre l’Ajuntament de Reus i les associacions animalistes del territori. Concretament la formació cupaire demana que l’alimentació i el cost veterinari -més enllà de les esterilitzacions- vagin a càrrec de l’Ajuntament, així com que s’habiliti un espai protegit i cobert per a les diferents colònies felines.
La regidora Mònica Pàmies recorda que la tutela, inspecció i cura del benestar dels animals de carrer són responsabilitat de l’Ajuntament. Fins ara però, entitats animalistes s’han fet càrrec dels costos que comportava la gestió de les colònies felines de Reus amb una subvenció que, segons detalla, «sovint no és suficient». Amb aquestes modificacions, per tant, la CUP espera una millora de les condicions dels animals.
D’altra banda, la CUP ha presentat esmenes en l’Ordenança Reguladora de Sorolls i Vibracions que també afecten els animals, com la de tenir en compte la ubicació de colònies felines a l’hora d’organitzar esdeveniments amb un fort nivell acústic. Pàmies lamenta que amb la realització de concerts i altres esdeveniments amb soroll al costat de les colònies felines, aquestes desapareixen pels gats que fugen espantats. Després, subratlla la regidora, «és molt difícil per a l’associació trobar els gats i refer la colònia».
Asseguren que ni Bombers ni la Guàrdia Urbana tenien coneixement del risc d’accident químic, que afecta a 500 metres a banda i banda de les vies
Aquest matí la Candidatura d’Unitat Popular ha demanat la dimissió de la regidora de Seguretat, Dolors Vàzquez i del regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, tots dos d’Ara Reus, per no fer difusió del Pla Duprocim, el document que recull els riscos que afecten a la ciutat de Reus.
Després d’un any de la presentació d’aquest pla, la formació cupaire considera «inacceptable» que no s’estigui informant a la ciutadania i ha engegat una campanya informativa amb cartells d’avís i un codi QR amb més informació. La regidora Mònica Pàmies precisa que «no volem crear alarma però estem convençudes que aquesta informació és fonamentar per evitar conseqüències més greus en cas d’accident».
A més, la CUP recorda que a l’octubre de 2020 van presentar una moció per reclamar que es fes arribar aquesta informació a la ciutadania i sol·licitar la desviació d’aquest tram de via amb transport de matèries perilloses. Malgrat això, membres de la comissió de Medi Ambient de la CUP han comprovat amb sorpresa que ni els Bombers de Reus ni la Guàrdia Urbana tenien coneixement del risc químic per accident ferroviari. En aquest sentit, Pàmies lamenta que aquesta informació «ni tan sols estigui arribant als cossos operatius de la ciutat», i exclama «tampoc existeix una barrera de protecció mínima».
D’altra banda, la Candidatura destaca que a tocar de les vies hi ha centres educatius, poliesportius, l’hospital, residències i grans edificis d’habitatges i dubten que tots aquests espais, caracteritzats per una alta aglomeració de persones, siguin conscients del contingut del Pla Duprocim.
Les encausades denuncien que el jutjat no ha volgut agrupar la citació de divendres d’una única persona que haurà de declarar sola tot i pertànyer a la mateixa causa
Aquest matí dues militants més de l’Esquerra Independentista han estat citades a declarar als Jutjats de Reus en referència a les protestes del 23S en suport als CDR detinguts. Una d’elles, Edgar Fernàndez, regidor de la CUP de Reus, qui ja va estar detingut fa un mes per no presentar-se a declarar en anteriors ocasions pel mateix motiu. Avui Fernàndez també ha plantat el jutge com a reivindicació de la persecució política que pateix el moviment independentista. D’aquesta manera, per tant, el regidor s’exposaria a una nova detenció per part dels Mossos.
D’altra banda, Fernàndez denuncia que fan declarar una altra persona sola el proper divendres a les 13h, quan forma part de la mateixa causa judicial. En aquest sentit el militant cupaire considera que «es tracta d’una estratègia per posar-la nerviosa, voler-la espantar o perquè hi hagi menys suport» però insisteix que hi haurà el mateix suport i resposta «davant aquesta anomalia sistemàtica» del poder judicial.
Com és costum, una trentena de persones i diferents entitats de la ciutat s’han concentrat a les portes dels Jutjats per donar suport a les encausades. La concentració, que clama «la solidaritat no és delicte» pretén denunciar la judicialització del moviment independentista, tant per part de l’Estat com dels Mossos d’Esquadra i la Generalitat.
La candidatura també proposa treballar per una Festa Major de Sant Pere itinerant i descentralitzada consensuada amb les entitats culturals de la ciutat
El grup municipal de la CUP demanarà al pròxim ple de l’Ajuntament de Reus suspendre la tramitació de plans urbanístic en sòl no urbanitzable per a la producció d’energies renovables per tal de protegir el paisatge rural i agrari, així com la biodiversitat del territori. La moció ve motivada per la crida de diferents moviments mediambientals, que estarien a favor de les renovables, «però no a qualsevol preu».
La regidora Mònica Pàmies explica que el Decret 16/2019 de la Generalitat per impulsar l’ús d’energies renovables es basa en l’ocupació de grans extensions de terreny agrícola i de gran valor ambiental per transformar-les en terreny industrial. En aquest sentit, alerta que aquest model comporta un gran impacte al territori i que no significa un estalvi per als consumidors o la ciutadania, sinó més beneficis per a les grans empreses distribuïdores. Com a resposta, la CUP i diferents plataformes en defensa del territori proposen una transició energètica «curosa i respectuosa amb altres objectius cabdals», amb instal·lacions de petit format, diversitat en l’elecció de les energies netes segons les necessitats, d’autoconsum i repartides pel territori.
L’altra de les mocions que presentarà la CUP és relativa a la Festa Major de Sant Pere. La formació es vol avançar en el disseny d’unes festes adequades a les circumstàncies, encara marcades per la Covid. De fet, fa un any la CUP va exposar un model de cultura de caràcter descentralitzat, de petit format, participatiu i per a tots els públics com a resposta a la nova situació. Ara, amb aquesta moció les anticapitalistes aposten per aplicar aquest model a les festes de la ciutat, amb prou temps per començar a treballar-hi en una proposta consensuada amb les diferents entitats i agents culturals de Reus.
Finalment, la CUP formularà diverses preguntes en relació amb les preinscripcions escolars. D’una banda, preguntarà al regidor Recasens, sobre la dificultat de diferents famílies de la ciutat que pateixen bretxa digital en el procés de preinscripció i que també se n’ha fet ressò l’entitat ADEDCOM (Associació per la defensa dels drets de la comunitat musulmana). Per l’altra, sobre l’adscripció única als centres de secundària de Reus, Marta Llorens, portaveu del grup municipal, explica que, segons una carta que van rebre per part de famílies indignades, la mesura ha suscitat molts dubtes entre aquestes famílies i també els hi ha provocat un cert malestar per sentir-se ignorades davant la imposició de la regidoria d’Educació. Per això, la CUP preguntarà al ple si aquesta mesura s’acabarà aplicant tot i no tenir el vist-i-plau de les famílies, quina serà la inversió pressupostària per implementar-ho i si existeixen altres mesures consensuades i planificades per tal d’evitar «el cas per cas». Llorens qüestiona que l’adscripció única sigui una mesura per evitar la segregació escolar i recorda que hauria d’anar acompanyat d’altres mesures com una bona xarxa de transport públic i un bon disseny de beques menjador.
La Candidatura lamenta la poca transparència de la Regidoria d’Educació en el procés d’aplicació d’aquesta mesura
La Candidatura d’Unitat Popular sempre ha estat amatent a fer front a l’alarmant segregació escolar que pateix la ciutat de Reus des de fa anys. De fet, la mateixa portaveu de la formació, Marta Llorens ha recordat que “és gràcies a la CUP que es va realitzar l’estudi sobre l’equitat escolar a Reus l’any 2017 com acord per abstenir-se i facilitar els pressupostos 2016. Un estudi, que un parell d’anys abans, havia demanat el sector de famílies vinculades a les escoles públiques dins el CEM i que formaven part de la Comissió d’Escolarització Equilibrada —heretada de la desapareguda Assemblea Reusenca d’AMPA (ARA)— i que el govern de Pellicer havia abandonat perquè creia que, en aquell moment, l’educació no era una prioritat”.
La CUP lamenta que avui dia, després de 4 anys de la realització d’aquell estudi encara no s’hagin implementat la majoria de mesures proposades i tampoc s’hagi rendit comptes púlbicament de l’acompliment de les mesures que sí que s’han aplicat. En aquesta línia, Marta Llorens explica que “lamentem que les famílies se sentin poc escoltades tal com reflecteix la carta que hem rebut al correu del grup municipal de part d’un grup de famílies de les AMPES de Reus i que s’autoanomenen -famílies indignades-”.
Segons les anticapitalistes, aquestes famílies veuen amb molt de recel la implementació de l’Adscripció Única entre escoles i insitituts. La portaveu ha fet referència al to de la carta i diu que “percebem amb molta sorpresa la postura d’aquestes famílies ja que veiem que no se les ha tingudes en compte en cap moment del procés. Nosaltres, com a CUP, ja vam advertir al Regidor Recasens que s’havia de ser transparent i facilitar molts espais transversals de participació però percebem amb aquesta carta que no ha estat així ni de bon tros”.
L’Adscripció Única estava contemplada com una mesura de l’estudi, L’Escolaritat a Reus: Avaluació de la Política Educativa Municipal per a l’Equitat dins de l’àmbit núm. 1: Reduir l’efecte de la ubicació dels centres educatius i de la segregació residencial sobre l’equitat escolar. En aquest sentit, la regidora Marta Llorens manté que “com a CUP, us hem de ser honestes; no tenim una opinió formada i completa per tal de posicionar-nos en el SÍ o el NO d’aquesta mesura ja que també és un debat que tenim internament com a Grup de Treball d’Educació a nivell nacional i és una mesura que es va aplicant, com un bolet, a diferents municipis del Principat i que respon a un ventall de casuístiques molt diverses segons el municipi. El que sí que podem dir és que aquesta és la mesura més econòmica ja que no requereix de cap inversió; simplement cal fer un nou mapa de relació entre Instituts i Escoles i, per tant, deduïm que el govern i el Departament d’Educació vol implementar aquesta mesura perquè és fàcil i no requereix d’esforç pressupostari.”
Arribades les preinscripcions escolars, la Candidatura dedueix que aquesta mesura es tirarà endavant tal com estava proposada pel curs 2021-2022. Ara bé, exigeix al regidor Recasens que comparegui davant de les famílies per donar explicacions clares del procés d’implementació de l’Adscripció Única i de les altres accions que l’han d’acompanyar de manera col·legiada tal com demanen les famílies a la seva carta.
Marta Llorens aclareix que “tal com diu l’estudi al qual fem referència, l’Adscripció Única ha d’anar acompanyada d’una bona xarxa de Transport Escolar i un bon disseny de les beques menjador. Dues mesures que, per una banda, sí que suposen dotacions pressupostàries. I, d’altra banda, han d’estar molt ben pensades de manera integral i global. Una idea que no s’expressa a la carta de les famílies indignades en què es diu que la representant de l’OME només repetia un – “Estudiarem cas per cas” – en resposta a molts dels dubtes que manifestaven les famílies en una trobada virtual realitzada fa un mes. Com a Cup, valorem que aquesta resposta denota molt poca planificació de l’aplicació de la mesura”.
Els tres citats, que són militants de la CUP, titllen el procés judicial de ‘farsa’ i reivindiquen que manifestar-se per la independència i en solidaritat a altres companyes ‘no és cap delicte’
Aquest matí, tres de les cinc persones citades davant el jutge per les mobilitzacions del 23 de setembre en suport a les persones CDR detingudes no s’han presentat a declarar. Segons Xavier Angelergues, un dels encausats i militant de la CUP de Reus, les investigades no reconeixen haver comès cap delicte i denuncien la utilització de fitxers policials per perseguir militants independentistes. “L’únic delicte que ens poden acusar és de ser independentistes”, ha etzibat.
Després d’agrair el suport de la cinquantena de persones que s’ha concentrat durant aquest matí a les portes dels Jutjats, Angelergues ha denunciat que la justícia no és igual per tothom i posa com a exemple el cas Innova, obert des del 2012. El militant cupaire critica “anem arrossegant el cas Innova des de fa vuit anys, amb un procés molt lent, mentre que per acusar-nos a nosaltres, el mateix jutjat s’ha donat molta pressa”.
L’acusat retreu la persecució policial a militants de l’Esquerra Independentista i pregunta, “d’on han tret els nostres noms, com ens coneixen i com tenen els nostres números de telèfon?” Seguidament respon, “perquè saben perfectament qui som, en base a arxius polítics de gent activista”. Finalment insisteix “per a nosaltres ser activistes independentistes no és cap delicte”.