Contaminació, negligències i despropòsits al pàrquing de La Hispània
► Reus ha d’implantar la Zona de Baixes Emissions no més tard del 2023: construir un aparcament a tocar de la Fase 1 de la ZBE i que quedarà dins la Fase 2 no té cap mena de sentit.
L’Ajuntament incompleix normatives i el més mínim sentit comú quan s’entesta a tirar endavant el projecte del pàrquing soterrat de La Hispània, que no té cap aspecte positiu ni per la ciutat ni per la població. Ho direm ras i curt: fer un pàrquing soterrat de tres pisos en el darrer solar municipal disponible de tot el centre urbà en la tercera ciutat amb menys zona verda per habitant de tot Catalunya és un disbarat. I més, quan a la ciutat li sobren, com a mínim, 1.000 places buides. A més a més, Reus ha d’implantar la Zona de Baixes Emissions no més tard del 2023: construir un aparcament a tocar de la Fase 1 de la ZBE i que quedarà dins la Fase 2 no té cap mena de sentit. Fins i tot Transports Metropolitans de Tarragona alertava que significaria multiplicar per tres tant la contaminació ambiental com acústica.
A tot això cal afegir-hi que sol·licitar informes mediambientals a empreses externes previs a la construcció i després fer-ne cas omís pot considerar-se una irresponsabilitat greu. Els informes d’analítica del sòl feien saltar totes les alarmes de contaminació en un sector del solar (S4) on antigament hi havia les cotxeres de la companyia de busos La Hispània. Els valors de contaminació del sòl són alarmants i les conseqüències, terribles i previsibles: aquests productes s’haurien anat filtrant per tota la zona i la mina d’aigua que creua aquest tram del solar també podria ajudar a escampar aquests productes altament tòxics.
Però sembla que amb tot això no n’hi ha prou per abandonar el projecte, per al govern municipal de Junts, ERC i Ara Reus. Afegim-hi, doncs, les consideracions legals i econòmiques d’aquesta iniciativa.
Anem a pams. Quan el govern va rebre els resultats de les analítiques del sòl, el 2020, hauria d’haver comunicat a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que existia aquest punt negre de contaminació perquè l’organisme autonòmic activés el protocol. Aquest implica dur a terme cinc passos clars: delimitar exactament la zona contaminada en fondària i superfície; elaborar un estudi i projecte de descontaminació; contractar una empresa especialitzada; procedir a l’extracció de tot el sòl contaminat i, finalment, elaborar un estudi a posteriori que certifiqui que la descontaminació ha estat efectiva i total. Tot aquest procés suposa un sobrecost pel projecte que ja té, sense considerar tot això, un cost elevadíssim de més d’11 M€, fins i tot superior al de la construcció dels habitatges a la mateixa zona.
Les coses clares. Quan el govern va ser coneixedor d’aquest punt negre de contaminació, hauria d’haver iniciat accions legals i fer una denúncia en contra La Hispània. Aquesta empresa, contaminadora de la zona, hauria de fer-se responsable del cost de tot el procés i pagar una multa considerable pels danys causats. Però, en aquest cúmul de despropòsits i negligències, Junts, ERC i Ara Reus no han emprès cap acció legal ni punitiva en aquests més de dos anys de marge.
Però encara n’hi ha més: el pitjor de tot és que el govern ha negligit en el seu deure d’informar-ne el veïnat i la població en general. Veïnat i treballadores que operin al pàrquing estan en perill si no es compleixen les estrictes normatives de seguretat que dicta un protocol del qual l’Ajuntament no ha seguit cap pauta. No hi ha hagut cap mena de traspàs dels informes mediambientals abans ni després del procés legal d’al·legacions al projecte. Veïnat i treballadores estan totalment desprotegides a l’hora de reclamar els seus drets tant a la informació com a la mateixa salut.
Hem estat la CUP qui hem fet pública tota aquesta situació i ho hem denunciat als organismes pertinents que, per cert, ho han admès a tràmit. Som la CUP qui estem exigint l’abandonament total del projecte. I som la CUP qui volem seguir explicant-ho, amb informes i tècnics mediambientals, per tal que a La Hispània s’hi faci una zona verda. Per la bona salut del veïnat i de la ciutat.
Article d’opinió de la regidora Mònica Pàmies, publicat al Diari de Tarragona.
Comments are closed.