La CUP demana un referèndum ciutadà per decidir si s’ha d’internalitzar el servei de la brossa
La gestió del servei de la brossa, que representa un 12% del total del pressupost reusenc i que des de l’any 1967 està externalitzada en mans de FCC, centrarà l’activitat de la CUP de Reus al ple d’aquest dijous.
La formació vol que la ciutadania decideixi si s’ha d’internalitzar o no el servei de la recollida de residus urbans després que l’estudi que la CUP va demanar al govern corrobori un estalvi d’1,3 milions d’euros anuals per a les arques públiques de Reus en cas que el servei de la brossa es gestionés directament des de l’Ajuntament. “Volem que sigui la ciutadania qui decideixi ja que al final és qui paga el servei amb els seus impostos”, ha afirmat el regidor Xavier Angelergues.
Angelergues ha assegurat que “no s’entén que el govern continuï regalant cada any 1,3 milions d’euros públics a una empresa privada que a sobre està essent investigada per pressupta corrupció” i ha justificat que “els serveis internalitzats aporten beneficis reals al consistori i a Reus tenim l’exemple del servei d’aigües”. A més, segons el regidor, les “treballadores d’empreses municipals tenen millors condicions laborals i seguretat” que les que treballen per empreses privades.
D’altra banda, la CUP demanarà al plenari l’absolució del reusenc Adrià Aragonés i de Franz Estartús a qui es demana 3 anys i mig de presó per haver participat en les mobilitzacions en contra el desallotjament del centre social de Can Vies del barri de Sants de Barcelona. També demanarà a la Generalitat de Catalunya que “es retiri com a part acusatòria en els processos judicials a persones imputades per dissidència i activisme polític”.
Des de la formació tenen clar que es tracta d’un “judici polític” que pretén “silenciar la veu de les persones que demanen un model de canvi social davant les desigualtats socials i econòmiques creixents”, com ha explicat el mateix Adrià Aragonès. En aquest sentit, entenen que el procés polític en el qual està immers el Principat de Catalunya ha de donar peu a un estat en què no existeixin judicis com aquest, “que reflecteixen el malestar social per la dificultat d’accedir a un habitatge o un lloc de feina digne”.
La CUP també presentarà una proposta de declaració a la junta de portaveus perquè la Generalitat estableixi una moratòria a la tramitació de nous projectes d’energia eòlica fins a l’aprovació d’un nou pla de l’energia. L’objectiu de la proposta és que “es debatin politiques energètiques locals i nacionals que beneficin la ciutadania i el territori per no patir les conseqüències que té l’actual model econòmic sobre l’economia i el medi ambient amb criteris de proximitat per evitar al màxim grans xarxes de distribució i grans costos mediambientals”, segons ha explicat Edgar Fernández.
Comments are closed.