La CUP assegura que un canvi d’empresa en el servei de la brossa no assegura la qualitat ni la garantia dels drets laborals

  • El grup municipal insisteix que la millor opció per aconseguir un servei de qualitat i garantir unes bones condicions laborals és la municipalització del servei

La Candidatura d’Unitat Popular de Reus critica el procés de licitació del servei de recollida de residus i neteja viària de l’Ajuntament de Reus. En primer lloc, el grup municipal considera «poc competitiu» el plec de condicions del contracte. En aquest sentit, Marta Llorens, portaveu del grup municipal, emfatitza que només s’hagi presentat dues empreses «a la licitació amb major partida pressupostària de l’ajuntament». Des del grup anticapitalista es puntualitza que «el canvi d’una empresa privada a una altra no ens satisfà, en absolut» i es recorda que Valoriza Serveis Ambientals es tracta d’una filial d’una corporació de l’Ibex-35.

Malgrat tot, la CUP insisteix que la millor opció per dur a terme un servei bàsic municipal com és la recollida de residus és la seva internalització. Llorens ressalta que només d’aquesta manera es pot assegurar una òptima qualitat del servei i unes bones condicions laborals. A tall d’exemple, la regidora fa esment a l’empresa pública comarcal SECOMSA, «on les condicions són molt millors pel que fa a les treballadores».

Marta Llorens també fa esment a la resposta dels treballadors d’FCC i concretament, a la concentració que es va produir dilluns a la plaça del Mercadal per reclamar la nul·litat del concurs. Així doncs, la regidora s’ha adreçat al secretari general de serveis d’UGT, Ángel Martín de Sande, amb relació a les seves declaracions on es deia que presentar una oferta de baix cost afectaria la qualitat del servei. En aquest sentit, Llorens es mostra d’acord amb la reivindicació, però recalca que «per qui s’hauria de sentir enganyat és per l’empresa i no per l’ajuntament».

De fet, Llorens explica que per una millora en les condicions laborals, UGT hauria d’haver negociat amb l’empresa per tal de regular-les al conveni laboral. La portaveu argumenta que «quan una empresa guanya un concurs es produeix una subrogació de les mateixes condicions laborals». Per tant, la cupaire situa l’error en «lligar la millora de condicions laborals amb el nou contracte de la brossa». I clama, «esperem que les reivindicacions de dilluns a la plaça convocades per UGT fossin per la pèrdua de drets laborals i no perquè FCC perdés el contracte».

Igualment la Candidatura considera que «encara no hi ha res clar» amb el procés de licitació, ja que ara Valoriza té 10 dies per aportar tota la documentació i FCC podria impugnar el procés. Llorens explica que serà al ple del desembre quan es portarà a votació l’adjudicació definitiva, però que si es produeix la impugnació del contracte, comportaria un temps de pròrroga amb el qual encara s’allargaria més el procés.

Finalment, la CUP qüestiona la manca de transparència del procés i demanen explicacions al govern de Reus sobre el possible filtratge d’informació als treballadors d’FCC. Particularment, Marta Llorens es pregunta com pot ser que UGT sabés que Valoriza guanyaria el concurs abans de l’obertura de sobres. La CUP conclou que si Valoriza finalment guanya el concurs, «continuarem fiscalitzant el servei i vetllant per les condicions de les treballadores».