El negoci de la “brossa” de Reus segueix fent molta pudor!
Aquests darrers dies, UGT, sindicat majoritari entre el personal del servei de la “brossa” de Reus, ha tornat a fer “teatre”. Finalment, l’amenaça de fer vaga no s’ha complert. Aquest cop, segons Ángel Martín de Sande, ha estat perquè s’ha aconseguit un consens amb l’empresa Valoriza-Romero Polo per tal d’augmentar un 4% el salari. Ara bé, a hores d’ara, encara no tenim notícies de com van les negociacions per tal d’aconseguir l’augment que es reclama.
El 2015, la CUP de Reus vam demostrar, a partir d’un estudi, que la municipalització del servei de recollida i neteja viària plantejava un estalvi de 13 milions d’euros en 10 anys de la partida pública més gran de l’Ajuntament de Reus. Durant aquests anys, també hem defensat que la gestió directa del servei és la via més efectiva per a la implementació de mesures d’eficiència mediambiental i, sobretot, l’única resposta per a les millores laborals.
Des del venciment de l’anterior contracte, el 2018, si el govern de la ciutat hagués mostrat diligència i responsabilitat, la plantilla actual, anteriorment d’FCC, ja faria més de 3 anys que formaria part del personal de l’Ajuntament de Reus i hauria augmentat el seu sou en un 7,5% amb l’actualització anual dels salaris dels treballadors públics des del 2019, gairebé el doble del que reclamen actualment. Tenim exemples propers de subrogació de l’empresa privada a l’administració pública sense cap pèrdua ni de drets ni de sou. SECOMSA, l’empresa pública de gestió de residus del Consell Comarcal del Baix Camp, ha subrogat plantilla provinent d’empreses privades (FCC, Urbaser, Acciona) que presentaven serveis de neteja viària, recollida i tractament de residus a diversos municipis de la comarca.
Ni Ángel Martín de Sande ni el president del comitè d’empresa, Miguel Pérez, també d’UGT, no han volgut escoltar mai la nostra proposta de subrogació i, passat el temps, la raó és clara: no perdre el seu “lobby sindical” i mantenir els seus interessos amb l’empresa, sigui quina sigui. Mentrestant, el context és crític, ja que els treballadors no saben si aconseguiran l’augment del 4% i el sindicat que els lidera els fa creure que l’Ajuntament n’és el màxim responsable.
Per a la CUP, l’única (ir)responsabilitat que té el govern és destinar diner públic, de manera incontrolada, a una gran empresa privada només perquè no vol assumir responsabilitats de gestió. Però això no vol dir que l’ajuntament hagi d’assumir el cost de l’augment del salari. Per molt que el plec de condicions del govern no fos gens ambiciós, la raó principal de les males condicions laborals, és l’oferta, totalment a la baixa, de Valoriza-Romero Polo. A més, segons el plec, En cap cas, la negociació col·lectiva afectarà al preu de contracte ni la fórmula de revisió de preus del mateix.
En resum, tindrà l’empresa la bona voluntat de tenir menys beneficis per tal d’apujar els sous del seu personal? L’experiència ens diu que no, en absolut. És vox populi que el negoci de les empreses de neteja sempre ha estat brut i a Reus, des de fa temps, el negoci de la “brossa” fa molta pudor!
Article d’opinió de Marta Llorens Pérez, portaveu de la CUP de Reus, publicat al Diari de Tarragona
Comments are closed.