La Cup vol eliminar els contractes per hores de les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària
Els cupaires posen de relleu la situació de precarietat de moltes treballadores de cures i d’atenció domiciliària de la ciutat
La Candidatura vol donar valor al caràcter preventiu i rehabilitador del servei
La Candidatura d’Unitat Popular de Reus proposa una nova política de remuneració econòmica per a les treballadores del servei d’atenció domiciliària (SAD). La formació cupaire recorda que el sector de les cures està altament feminitzat i precaritzat, ja que «la majoria de les treballadores no arriben a un contracte de mitja jornada i la contractació es fa per hores» destaca Marta Llorens. Per això, la Candidatura presentarà una moció al ple d’aquest divendres perquè el SAD es gestioni de forma directa des de la Regidoria de Benestar Social i es millorin les condicions laborals d’aquest sector.
Posant de manifest les conseqüències de l’epidèmia vers la gent gran, la portaveu de la formació, Marta Llorens, ressalta la revalorització de les tasques de cures per part de les institucions i se n’alegra que aquesta lluita, que la Cup fa temps que lidera, s’hagi fet extensa a la resta d’opcions polítiques. Concretament fa esment en el paquet de mesures que ha posat en marxa el Departament de Treball, Afers Socials i Família, en suport a les treballadores de les cures i la llar.
A escala municipal, la portaveu destaca que «encara que el servei es gestioni des d’una empresa municipal, SAGESSA, no s’ofereix una dignificació de les condicions laborals de les treballadores». Els anticapitalistes consideren l’empresa municipal com «el camí cap a la gestió directa del servei» però alerten que «no s’estan garantint unes condicions laborals òptimes». La Cup valora la formació i professionalització d’aquestes tasques, majoritàriament realitzades per dones.
A més, destaca Llorens la dignificació de les tasques de cures serveix tant per les treballadores com per les persones usuàries. Per una banda, les treballadores li donen la importància que mereix la seva feina, i per l’altra, les usuàries poden gaudir d’una major qualitat en el servei.
Altrament, la Cup de Reus fa esment a la tendència d’ERC en crear cooperatives, i entre elles, cooperatives de treballadores de la llar tal s’ha anunciat fa uns dies. La Candidatura no troba malament aquestes iniciatives «sempre que això no tregui espai a la gestió pública», ja que consideren que les administracions haurien de ser les úniques responsables de la gestió directa de serveis de primera necessitat. Llorens puntualitza, «no tenim inconvenient amb les cooperatives mentre això no es tradueixi en el pas de la contractació d’empreses del Sr. Florentino a una contractació d’una patronal pròpia d’ERC i que aquest fet potenciï una relació clientelar». En aquest sentit, la portaveu explica que «una cooperativa no sempre potencia una economia social i solidària i que una economia social i solidària no sempre s’emmarca dins d’una cooperativa».
Comments are closed.