Espais Ocults: cultura per a qui habita la ciutat
Per sort, de tant en tant hi ha iniciatives ciutadanes que sorprenen pel volum que van agafant i per la repercussió social que tenen. Un bon exemple n’és aquest col·lectiu que un bon dia, a partir de converses amb les persones que conformaven el VaporLab, espai de coworking desaparegut, van decidir que a Reus hi havia racons i llocs tancats o privats que valia la pena descobrir. I així ja se n’han fet diverses edicions que han enganxat i molt. Tot això sense ajuts públics, llevat d’algun esquitx i amb tota la voluntarietat de les persones implicades.
Aquest novembre en l’edició anual de concessió de distincions de l’Agència de Promoció de Ciutat, se’ls ha fet una menció de reconeixement a l’activitat turística. Així es va decidir al Consell General de l’Agència després d’escollir-los entre altres iniciatives privades que, des del nostre punt de vista, fan la seva funció, però, que al capdavall són negocis privats.
Des de la CUP defensem que la institució pública, en primer terme, ha de potenciar i valorar, justament, aquestes entitats creatives i impulsores de fets culturals. Creiem que és una menció merescuda perquè és una associació sense ànim de lucre, que aconsegueix mobilitzar centenars de persones a l’entorn del patrimoni de la ciutat, aportant així vida cultural participativa i autèntica a Reus, com un bany de coneixement, relacions i gaudi alhora.
Per això, més enllà de la repercussió turística, nosaltres en destaquem, per damunt de tot, la contribució en cultura per a la ciutat, per a les persones que hi habitem que, de sobte, descobrim un patrimoni poc conegut que ha forjat la nostra ciutat tal i com és ara. I trobaríem molt més encertat que el premi a Espais Ocults hagués estat valorat des de cultura, que, se’ns dubte, n’és l’espai natural.
Mariona Quadrada
Regidora de la CUP de Reus
Comments are closed.