Euskal Komisioa, cultura popular i de carrer
Aquest cap de setmana del 8 i 9 d’abril, a Reus s’ha produït una acció de cultura popular autèntica. Tothom que ho ha volgut, n’ha pogut participar.
Ha estat enriquidor perquè hem conegut persones d’un altre poble, en aquests cas del País Basc. Perquè hem compartit coneixement del nostre patrimoni cultural i polític amb visites per la ciutat, amb la col·laboració de Carrutxa. Els hem descobert un trosset de la nostra història com a ciutat capdavantera en el comerç de l’aiguardent i en la primera industrialització, però també en els corrents de lliure pensament i els moviments socials de segle XIX. Amb la visita al refugi de la Patacada amb totes les explicacions necessàries per empatitzar amb les persones que s’hi van haver d’acollir durant els bombardejos, que van començar el 9 d’abril de 1937 i que va rebre el lehendakari basc, en la seva arribada a Catalunya, després que Euskadi fos ocupada pels franquistes.
Ens hem ajuntat ben fort per saber com es produeixen l’art, la força i l’emoció dels Castells, amb els Xiquets de Reus. I hem vist aixecar castells de vuit, després de molts anys, a la plaça de la Farinera, -ara recuperada-, en una actuació que culminava amb els pilars amb l’estelada i la ikurriña. Hem participat al vermut solidari de Reus Refugi. Hem fet un dinar al carrer amb més de 300 persones, molts ingredients del qual han estat cedits. Hem cantat en català i en euskera, amb la participació de la colla del Folk i Ferro i els Glosadors del Camp. Hem conegut algunes danses basques, tot fent cercavila amb el Bou de Reus, el ritme dels Tocatrons del Ball de Diables, la música dels txistularis i els grallers. Hem escoltat també el so de la tikitrixa i la txalaparta.
Diumenge a la plaça de la Farinera vam poder gaudir de la xerrada de la Nekane Jurado amb el desenvolupament de les claus, tant per a una independència social com per a una economia alternativa possible, que només depèn del poble i d’una voluntat política determinada.
Aquest cap de setmana ha estat un exemple de com les accions, les festes, el coneixement i l’amistat són cosa de les persones, del carrer, d’allò que es pot muntar des de la base i la complicitat de grups, entitats i persones. Un exemple que no cal fer grans inversions per a organitzar esdeveniments com aquest, sinó la col·laboració i les ganes de tirar-ho endavant i gaudir-ne.
Mariona Quadrada, regidora de la CUP de Reus
Comments are closed.