La CUP aconsegueix que el govern convoqui el Consell Escolar Municipal

 

Després de demanar reiteradament una reunió amb la Regidoria d’Ensenyament, la CUP aconsegueix que en època de preinscripcions es convoqui el CEM

El passat mes de febrer, la CUP va abstenir-se al Ple de Pressupostos per arribar a obtenir una sèrie de compromisos per part del govern en matèria de Drets Socials i Educació. Un dels importants va ser l’increment de la partida pressupostària destinada a les beques menjador i la retirada dels dos anys d’empadronament per accedir-hi a partir d’aquest maig de 2016. També, en l’àmbit específic d’Educació, es va acordar establir una partida pressupostària concreta per engegar, altre cop, un estudi sobre l’equitat i equilibri escolar a la ciutat de Reus. Segons va explicar la Regidoria, aquest estudi no es va arribar a formalitzar en l’exercici 2015 per tal d’exercir altres polítiques educatives  que s’adeqüessin més a les necessitats del moment.

La CUP ja fa temps que creu amb la necessitat de canvis imminents en matèria educativa a la ciutat. Sempre ha defensat el punt clau en educació, el Projecte de Reus com a Ciutat Educadora. I des que la Candidatura d’Unitat Popular forma part del consistori ha evidenciat les mancances que presenta la planificació escolar a la ciutat des de fa temps i ha donat suport a totes aquelles iniciatives on s’ha treballat per una millora en l’equitat escolar; no només entre escola concertada i pública sinó també entre les mateixes escoles públiques. La CUP ja ha reiterat, diverses vegades, que l’administració pública ha de prendre accions per parar la contínua tendència a l’estigmatització de segons quins centres educatius que per circumstàncies d’ubicació en el barri, de la tipologia d’alumnat entre d’altres factors estan patint un greuge i perden l’oportunitat de poder ensenyar allò que realment dóna qualitat a un centre: el Projecte Educatiu.

La setmana passada, la Candidatura es va reunir amb la regidora d’Ensenyament, Dolors Sardà i altres persones de l’equip tècnic de l’OME (Oficina Municipal d’Escolarització) per tal de posar fil a l’agulla a l’estudi. Entre d’altres punts de la reunió, la regidora es va comprometre a començar a treballar-hi el proper maig de 2016. D’altra banda, la formació independentista també va exigir que el seguiment de l’estudi no només s’havia de realitzar per part dels dos partits que van establir l’acord, CUP i CiU, sinó per part de les persones integrants del CEM, com espai de debat i de participació ciutadana en matèries educatives.

Aquest Consell Escolar Municipal s’ha de reunir cinc vegades l’any; una a inici i a final de curs i una vegada per trimestre. L’última vegada que es va reunir va ser el novembre de 2015 i no es tornarà a reunir fins el proper 18 d’abril com a condició «sinequanon» que ha exigit la CUP que creu important donar comptes de la feina al CEM.

Un dels altres motius importants i de primera necessitat que formarà part de l’ordre del dia del CEM serà fer una primera valoració de les preinscripcions en els diferents centres escolars de la ciutat ja que, avui, dia 7 d’abril s’acaba el període. Ja fa un mes que se sap que la ciutat de Reus perdrà una línia de P-3 a l’Escola Ciutat de Reus, per tant, s’ha de fer un anàlisi exhaustiu de les estimacions de preinscripcions per prendre les mesures pertinents i no caure en el parany de tancar més línies de P-3 a la ciutat. Existeix la premisa d’unes ràtios de 23 alumnes per aula a les escoles públiques, de 25 a les escoles concertades i de 22 als centres d’atenció preferent però la CUP, obertament, sempre ha defensat una baixada més gran de la ràtio per aula; una mesura que podria fer front al no tancament de línies.

La Candidatura d’Unitat Popular celebra que la regidoria d’Ensenyament es faci càrrec de la situació crítica de l’educació a la ciutat i s’abingui a oferir transparència en la transmissió d’informació i proactivitat en oferir espais de diàleg, de debat i de, sobretot, propostes que vinguin, principalment, de tota la comunitat educativa: equips directius, ampes, alumnat, entre d’altres agents educatius.